کمالی سروستانی: سیروس رومی را می توان پدر تاریخ مطبوعات فارس نامید+گزارش تصویری

خبر پارسی – معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی فارس معتقد است: در تاریخ مطبوعات فارس تا قبل از سیروس رومی سردبیری روزنامه ها یک شکل تشریفاتی داشت و به ویژه پس از انقلاب او بود که به سردبیری نشریات فارس هویت بخشید.

IMG_6535

به گزارش روابط عمومی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس،محمد رضا خالصی که در سیزدهمین نشست تاریخ مطبوعات فارس،با عنوان روزنامه نگار در زوم به چند دهه فعالیت مطبوعاتی سیروس رومی روزنامه نگار و سردبیر سابق روزنامه های چاپ شیراز و پژوهشگر حوزه مطبوعات فارس می پرداخت شناخت عصر حاضر و پدیده های نوین رسانه ای را از ملزومات روزنامه نگاری امروز دانست و گفت:سیروس رومی در زمانه ای که روز به روز با گستردگی امواج مواجه هستیم عکس العمل هایش نسبت به سن خودش خوب است و آشنایی با زمانه به او کمک کرده است که تا امروز هم با نشاط بماند.

خالصی تعامل با قدرت را یک شمشیر دو لبه برای رسانه ها دانست و گفت: در زمینه تعامل با قدرت پرونده سیروس رومی روشن و خوب نیست.او خطر نمی کند و این خطر نکردن هرچند بعضی جاها خوب است اما روحیه محافظه کارانه رومی فضایی را برای او فراهم کرد تا بتواند با همه کسانی که در دولت های مختلف آمدند کار کند.شاید از این حیث رومی شبیه همشهری خود عرفی شیرازی است آنجا که می سراید:

چنان با نیک و بد سر کن که بعد از مردنت عُرفی

        مسلمانت به زمزم شوید و هندو بسوزاند

این روزنامه نگار با سابقه شیرازی در بیان ویژگی های یک سردبیر خوب به استقلال در تصمیم گیری ،مردمگرایی و مهربانی و خلاقیت و مقاومت در برابر فشار های دولت ها اشاره کرد و گفت در پازل شخصیت سردبیری سیروس رومی ،مردم گرایی او از سایر ویژگی هایش پررنگ تر است.

IMG_6518

وی در بیان خصوصیات یک سردبیر خوب گفت:یک سردبیر خوب اولین ویژگی اش این است که بتواند مدیریت کند و دید او باید وسیعتر از فضای واقعی جامعه باشد.یک سردبیر باید برای تیم خود یک ارنجی آماده کند و هرچه این ارنج آگاهانه تر باشد او در مقام سردبیر قدرتمندتر می شود.

این مدرس دانشگاه در ادامه گفت:سردبیر خوب کارش را بلد است.توانایی خلق سوژه دارد و نقشه راه ارائه می دهد و تدوین استراتژی می کند و بازی های روزنامه نگاری را با قوت شکل می دهد.

به اعتقاد سردبیر سابق روزنامه های عصر و نیم نگاه هندسه سردبیری در سه ضلع شکل می گیرد.زبان،افراد و مجرای نمایش که اگر این سه ضلع با هم شکل بگیرد یک مثلث خوشگل بوجود می آید اما هرکدام از این اضلاع نباشد طبیعتا مثلثی شکل نمی گیرد.

این روزنامه نگار بر این باور است که :ژورنالیسم منطقا شرایطی فراهم می کند تا شهروندان هویت و مقهوریت خودشان را بفهمند و این نکته مهمترین حرکت روزنامه نگاری در قدرت است.

خالصی آثار پژوهشی رومی در حوزه مطبوعات فارس را کاری بکر و نو دانست و گفت:در زمینه مطبوعات فارس کاری مثل پژوهش های سیروس رومی در این زمینه نداریم اما با اینکه کار پژوهشی او عظیم و فاخر است،اما نمی دانم چرا در کتاب های خود به تجزیه و تحلیل داده ها نمی پردازد و تفسیر را بر عهده خواننده می گذارد.مثلا در کتاب او متوجه می شویم که از سال ۱۳۲۹ تا سال ۱۳۳۰ روزنامه های زیادی منتشر می شود و رشد می کنند اما رومی علت آن را به ما نمی گوید و پاسخ چرایی این سئوال را نمی دهد.به اعتقاد من او باید وارد تاریخ تحلیلی مطبوعات فارس شود و با تربیت یک گروه پژوهشی بسیاری از چراهای تاریخ مطبوعات فارس را پاسخ گوید و ابهامات موجود در این زمینه را روشن کند.

به اعتقاد این پژوهشگر ،رومی در استفاده از رفرنس ها در کارهای پژوهشی خود دست و دل باز است در صورتی که یک محقق در این زمینه بر خود سخت می گیرد و هیچگاه از رفرنس های درجه سه استفاده نمی کند.او باید از فضای تذکره نویسی بیرون بیاید و به تحلیل گر تاریخی تغییر ماهیت دهد.

معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی فارس و جانشین سرپرست ایسنا در این منطقه  با اشاره به فضای فرا مدرن رسانه ای در عصر حاضر گفت:با وجود شبکه های مجازی فراوان و اطلاع رسانی لحظه ای این رسانه های مدرن که حتا جای احزاب و اصناف را نیز گرفته اند،اگر به تحلیل نرسیم،قافیه را باخته ایم.

این گزارش می افزاید صابر سهرابی معاون مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد فارس نیز در سخنان کوتاهی سیروس رومی را یک شخصیت فرهنگی با قابلیت های ادبی و هنری فراوان دانست که البته چهره مطبوعاتی او در نزد اهالی فرهنگ بیشتر شناخته شده است.

IMG_6553

سهرابی با اشاره به حجم بالای پژوهش های صورت گرفته در حوزه شعر و یا ابنیه تاریخی و مقایسه آن به پژوهش های صورت گرفته در حوزه مطبوعات گفت:اگر نبود تلاش های شبانه روزی سیروس رومی در حوزه مطبوعات،همین مقدار آثار ارزشمند در زمینه پژوهش مطبوعاتی استان نیز موجود نبود و اینگونه است که قدر و منزلت این روزنامه نگار پژوهشگر بیشتر و بیشتر می شود.

به گزارش روابط عمومی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس سیروس رومی روزنامه نگار پیشکسوت شیرازی نیز از مدیران مسئوول روزنامه های خبر جنوب،عصر و نیم نگاه که سابقه نویسندگی و سردبیری را در آنها دارد تشکر کرد و گفت:از آقایان واحدی پور،عسلی و شفاعتیان به دلیل اعتمادی که به من داشتند و فضایی که برای رشد من به وجود آوردند سپاسگزارم و قدرشناس اعنمادشان هستم.

وی در بیان خصوصیات یک خبرنگار خوب گفت:یک خبرنگار خوب باید شهامت و جسارت داشته باشد که من ندارم و به همین دلیل هم بود که خبرنگار نشدم اما به نظر خودم در بحث سردبیری و مدیریت روزنامه موفق عمل کردم چرا که نوع مدیریت من یک مدیریت فرهنگی و ملایم مبتنی بر احترام و آرامش و نظم و صداقت بود البته ضرر این نوع مدیریت را هم دیدم اما دست بردارش نبودم با این وجود وقتی احساس کردم در سردبیری روزنامه دیگر نمی توانم موفق باشم سراغ حوزه پژوهش رفتم.

IMG_6494

وی کار کردن به مدت ۱۶ سال در روزنامه خبر جنوب را مثل یک دوره دانشگاهی دانست و گفت:در روزنامه خبر از خیلی ها بسیار آموختم .نظم و ترتیب را از عبدالامیر عطایی و گرافیک را از عبدالامین عطایی آموختم و اگر در حوزه مطبوعات شیراز کسی یا چیزی شدم به خاطر وجود همکاران خوب و با دانش در این حوزه بود و اگر چیزی نشدم به دلیل کمبودهای وجودی خودم بود.

این پژوهشگر حوزه مطبوعات فارس تالیف ده کتاب در حوزه مطبوعات و ۱۰ کتاب در حوزه های دیگر را نتیجه همراهی و صبوری همسرش دانست و گفت:اگر همراهی او نبود هرگز نمی توانستم کتابی تالیف کنم .هر زمان به او نیاز داشتم دقیقا کنار دست من بود و سپاسگزار مهرش هستم و امروز هم کتاب هایم متعلق به اوست.

رومی در پایان از کوروش کمالی سروستانی مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس تقدیر کرد و گفت:پس از سال ها کار تالیف و پژوهش قرار گرفتن در کنار کمالی سروستانی در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس به تکاملم در حوزه کمک می کند و تازه دارم  متوجه برخی از اشتباهاتم در حوزه پژوهشگری پی می برم.

مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس نیز در این نشست، سیروس رومی را مردی به رنگ صبح توصیف کرد و گفت : در بحث تاریخ مطبوعات فارس منبع مسقل نداریم و اولین مولف تاریخ مطبوعات فارس بدون تردید استاد سیروس رومی است و به همین دلیل پدر تاریخ مطبوعات فارس زیبنده ایشان است.

IMG_6565

کوروش کمالی سروستانی نوع نگارش مجموعه کتاب های تاریخ مطبوعات فارس نوشته سیروس رومی را تذکره ای دانست و گفت:اگر کوشش ۱۰ ساله ایشان برای تدوین این تاریخ نبود امروز از یک منبع مستقل برای مطبوعات فارس محروم بودیم.

به گفته مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس هیچ استانی به اندازه فارس راجع به تاریخ مطبوعاتش کار نکرده و همه این تلاش نتیجه زحمت های سیروس رومی روزنامه نگار پیشکسوت شیرازی است.امروز حتی تهران بزرگ هم کتابی برای تاریخ مطبوعاتش ندارد هرچند ششاید دلیلش این است که همواره به نشریات چاپ شده در تهران به عنوان نشریات کشوری و نه استانی نگاه کرده ایم.

IMG_6574

IMG_6510

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.