۴۰ سانتی متر فضای ورزشی برای هر شیرازی/ فاصله نجومی تا استانداردهای جهانی وجود دارد

خبر پارسی: ورزش از مهمترین فاکتورهای پیشگیری از بروز بیماری‌ها و کاهش سن مرگ و میر در بین انسان‌هاست. به گفته کارشناسان بهداشت و سلامت، انجام ورزش‌های مستمر و روزانه می‌تواند از ابتلای افراد به بیماری‌هایی همچون بیماری‌های قلبی و عروقی، ریوی و کلیوی و نیز برخی از سرطان‌ها موثر باشد. علاوه بر این انجام ورزش به خصوص به شکل همگانی آن می‌تواند بسیاری از ناهنجاری‌های روحی و روانی جامعه را کاسته و در سلامت و بهداشت روان افراد تاثیر بسزایی داشته باشد.

در عین حال انجام ورزش به زیرساخت‌هایی خاص خود از جمله اماکن ورزشی استاندارد و نیز کادر آموزشی نیاز دارد به خصوص آنکه فرهنگ آپارتمان نشینی و زندگی شهرنشینی امکان هرگونه تحرک را از شهروندان گرفته و فضای آپارتمانی نیز قادر به تامین فضای ورزشی مورد نیاز شهروندان نیست.

شهرسازان در چنین شرایطی به موضوع سرانه فضای ورزشی در هر شهر اشاره دارند و بر اساس استانداردهای مختلف برای هر شهر یا کشور میزان مشخصی از فضای موجود به امور ورزشی و نیز فضای سبز اختصاص داده می‌شود.

مساحت سرانه تأسیسات ورزشی درکشورهای مختلف از بلوک شرق تا کشورهای اروپایی و آمریکایی متفاوت است. کشور فرانسه مساحتی ۳۵ مترمربع را به ازای هر واحد مسکونی و انگلستان ۱۰ مترمربع به ازای هر نفر و آمریکا ۱۵مترمربع به ازای هر نفر پیشنهاد می کنند. به طور میانگین عرف بین المللی حدود ۲۵ مترمربع فضای ورزشی و فضاهای سبز به ازای هر نفر است که از این رقم حدود ۱۸ مترمربع اختصاص به فضاهای سبز و مابقی به فضاهای ورزشی تعلق دارد.

در ایران تاکنون ضابطه مشخصی که مورد استناد باشد، تدوین نشده است و آنچه عمل می شود به صورت موردی و متکی به منابع خارجی است به طور مثال، در طرح جامع اصفهان ۱۰ درصد از مساحت شهر به فضاهای ورزشی اختصاص داده شده که رقم قابل توجه و در حد معیارهای غربی است.

در همین حال «غلامرضا کمانه» مدیرکل ورزش و جوانان فارس با ارائه گزارش از وضعیت سرانه ورزشی در این استان و شهر شیراز گفت: سرانه فضای ورزشی ۲/۱(یک و دو دهم) متر مربع در برنامه پنجم توسعه مشخص شده است.

وی ادامه داد: میانگین سرانه فضای ورزشی در استان فارس ۷۳/ ۰مترمربع و در شهر شیراز کمتر از ۴/ ۰مترمربع است که شامل امکانات بخش خصوصی و دولتی می‌شود و قطعا این سرانه زیبنده شهر فرهنگی شیراز نیست.

کمانه با بیان اینکه برای افزایش سرانه فضای ورزشی راهکارهایی داریم که با هم‌افزایی دستیابی به آن امکان‌پذیر است، گفت: اگر طرح‌های نیمه‌تمام استان و شهر شیراز به اتمام برسد، سهم سرانه ورزشی در فارس به میانگین مورد نظر برای این استان می‌رسد.

وی بر لزوم سرمایه گذاری بخش خصوصی در موضوع تامین زیرساخت‌های ورزشی تاکید کرد و افزود: هم اکنون ۳۰۰ باشگاه خصوصی در شیراز وجود دارد و هر چه مشوق‌های باشگاه‌داری افزایش یابد، سهم بخش خصوصی در توسعه اماکن ورزشی افزایش خواهد یافت.

به گفته کمانه اعتبارات بخش دولتی و اداره کل تربیت بدنی پاسخگوی تامین نیاز سرانه ورزشی شهر شیراز نیست و شهرداری شیراز هم با سرمایه گذاری و هم با اعطای تسهیلات و مشوق‌های باشگاه داری می‌تواند در افزایش این سرانه ورزشی کمک کند.

«علیرضا پاک فطرت» شهردار شیراز نیز وضع موجود سرانه ورزشی را مناسب شیراز ندانست و با انتقاد از تغییر کاربری‌های اراضی ورزشی در سطح شیراز گفت: کاربری‌های ورزشی سطح شهر تنها یک نقشه است اما در عمل تغییر کاربری پیدا می‌کنند که نمونه بارز آن زمین ورزشی معالی‌آباد در بلوار وحدت در میان آپارتمان‌های بلندمرتبه بود که آن را به مجتمع تجاری تبدیل کردند و هر چه فریاد زدیم به‌جایی نرسید.

شهردار شیراز با بیان اینکه اگر یک ریال در امر ورزش هزینه کنیم به میزان ۱۰ ریال از هزینه‌های درمان و اعتیاد کاسته خواهد شد، بر لزوم توسعه زیرساخت‌های ورزشی در شیراز تاکید کرد و افزود: شورای شهر و شهرداری شیراز اقدامات خوبی برای توسعه زیرساخت‌ها و سرانه ورزشی در شیراز شروع کرده‌اند که ساخت ۲۰ زمین چمن مصنوعی در شیراز مصوب شد و تاکنون ۱۲ زمین آن را احداث کرده‌ایم و مابقی نیز در حال احداث است.

وی اضافه کرد: ساخت ۷ سالن ورزش‌های توپی در دستور کار شهرداری شیراز قرار داشت که ۵ سالن تکمیل و ۲ سالن در دست احداث است.

به گفته پاک فطرت دو مجموعه بزرگ ورزشی به مساحت ۱۲ هزار مترمربع در شهرک جوادیه و همچنین ورزشگاه ویژه بانوان نیز در فرهنگ‌شهر به مساحت ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع در حال ساخت است.

شهردار شیراز با اشاره به برگزاری ورزش‌های همگانی توسط شهرداری شیراز بیان کرد: عملیات احداث ورزشگاه بانوان فرهنگ‌شهر آغاز شده و در راستای برگزاری و تقویت ورزش‌های همگانی در تمام باغ‌های بانوان و پارک‌های بزرگ، مشوق‌هایی برای مربیان ورزشی در نظر گرفته شده است.

وی با بیان اینکه عملیات اجرایی ورزشگاه ۶ هزار نفری شیراز نیز به سرعت در حال اتمام است، از عملکرد تربیت بدنی به دلیل تاخیر ۱۷ ساله در ساخت ورزشگاه میانرود انتقاد کرد و گفت: در صورت انتقال اسناد ورزشگاه میانرود به شهرداری شیراز ظرف یکسال عملیات اجرایی آن را تمام کرده و به بهره برداری می‌رسانیم و تا قیامت نیز هزینه نگهداری و تعمیرات آن را تامین می‌کنیم.

هر چند که پاک فطرت آمار دقیقی ارائه نکرد که در صورت افتتاح پروژه های ورزشی شهرداری شیراز، سرانه ورزشی این شهر به چند متر مربع افزایش خواهد یافت؟ اما در همین صورت هم کلان شهر شیراز با استانداردهای بین المللی فاصله زیادی دارد.

فقدان برنامه‌ مشخص، نبود چارچوب‌های حمایتی از بخش خصوصی، بی‌توجهی به فرهنگ ورزش، هم در بخش دولتی و هم در بخش عمومی و شورای شهر، رسیدن به استانداردهای لازم در زمینه  سرانه فضای ورزشی را دور از دسترس کرده است.