پیش نشست همایش بینالمللی “زنان، قدرت و مدیریت سیاسی در ایران” در شیراز برگزار شد

به میزبانی انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات شعبه شیراز و گروه مطالعات دانشگاه شیراز، هفتمین پیش نشست همایش بینالمللی “زنان، قدرت و مدیریت سیاسی در ایران” برگزار شد.
به گزارش خبرپارسی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز در این نشست با بیان اینکه مرحومه زهرا شجاعی به عنوان پیشکسوت حوزه زنان، با نگاهی علمی و نواندیشانه به دنبال اصلاح قوانین، بازنگری در مقررات و احیای حقوق تحققنیافته زنان در طول تاریخ بود، گفت: شجاعی با پذیرش رویکرد توانمندسازی زنان، حرکتی تحولآفرین را آغاز کرد.
حلیمه عنایت با اشاره به فعالیتهای شجاعی در مرکز مشارکت زنان گفت: آموزش به عنوان یکی از راهبردهای اساسی این مرکز، برگرفته از تئوریهای توانمندسازی بود که با تمرکز بر آگاهیبخشی، به دنبال افزایش دسترسی زنان به منابع، فرصتها و موقعیتهای اجتماعی بود. نتیجه این تلاشها کاهش نابرابریها و ارتقای جایگاه زنان در جامعه بود.
وی تصریح کرد: با وجود موانع متعدد، شجاعی موفق به راهاندازی رشته مطالعات زنان در دانشگاههای معتبر، تأسیس مراکز تحقیقاتی و انتشار نشریات تخصصی شد.
عنایت با بیان اینکه درسهایی مانند جامعهشناسی زنان و جامعهشناسی جنسیت در هر سه مقطع در دانشگاه شیراز ارائه میشود، گفت: این دروس حساسیتی در دانشجویان ایجاد کرده که مسیر مطالعات و تحقیقات آنها را به سمت مسائل زنان سوق داده است.پایاننامهها و پژوهشهای متعدد در حوزه زنان امکان بازاندیشی در الگوها و ایدهها را فراهم کرده و امروز شاهد زنان توانمندی با آگاهی، آموزش و تخصص بالا هستیم.
خود را مدیون حمایتهای فکری و مالی شجاعی میدانم
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز با اشاره به نقش حمایتی شجاعی در تأسیس مرکز مطالعات زنان دانشگاه شیراز اظهار داشت: به عنوان مسئول سابق دوره مطالعات زنان و مرکز منحلشده مطالعات زنان دانشگاه شیراز، خود را مدیون حمایتهای فکری و مالی شجاعی میدانم.
وی افزود: این مرکز و دورهها راه را برای افزایش آگاهی زنان و گنجاندن دروس مرتبط در برنامهریزیهای آموزشی باز کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز همچنین با اشاره به اقدام شجاعی در ثبتنام به عنوان کاندیدای ریاستجمهوری در سال ۸۴ گفت: شجاعی با هدف اصلاح قانون و اثبات حق مشارکت سیاسی زنان در بالاترین سطح مدیریت وارد این عرصه شد. اگرچه طبق گفته سخنگوی شورای نگهبان به دلیل زن بودن رد صلاحیت شد، اما این اقدام پیروزی بزرگی برای او و همه زنانی بود که دغدغه حقوق زنان را دارند.
وی خواستار رفع موانع ساختاری و حمایت از رویکردهایی شد که به توانمندسازی و مشارکت زنان در جامعه کمک میکنند.
سیاست در تاریخ به دلیل نقاب خیر عمومی بدنام شده است
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز در این نشست نیز گفت: شفافیت و دموکراسی در دنیای شبکهای امروز، امکان سوءاستفاده از قدرت سیاسی را کاهش داده و زمینهساز حضور بیشتر زنان در پستهای سیاسی شده است.
مسعود سپهر با اشاره به نقش زهرا شجاعی بهعنوان پیشکسوت عقلانیت در سیاست ایران، از تلاشهای وی در راستای ارتقای جایگاه زنان تقدیر کرد.
وی افزود: با ورود انسان به مرحله خرد و زندگی جمعی، تمدن بشری به جدال میان عقل و غریزه تبدیل شد. غریزه سلطهجویی سبب شد شاهان قلمروهای خود را گسترش دهند و سیاست، بهجای خدمت به خیر عمومی، اغلب به ابزاری برای منافع شخصی بدل گردد.
رئیس جبهه اصلاحات استان فارس با بیان اینکه سیاست در تاریخ به دلیل نقاب خیر عمومی بدنام شده است، گفت: در دنیای امروز، شفافیت ناشی از شبکههای اجتماعی و دموکراسی، امکان پنهانکاری و سلطهجویی سیاسی را کاهش داده است. در کشورهایی مانند اسپانیا، به دلیل شفافیت و محدودیت مزایای پستهای سیاسی، تعداد زنان در مناصب سیاسی رو به افزایش است. زنان به دلیل نقش مادری و نگاه مراقبتی، بهجای سلطهجویی، نقشی انسانیتر در سیاست ایفا میکنند.
به گفته وی، تمدن بشری با پیروزی عقل بر غریزه پیش میرود و پیشکسوتانی مانند زهرا شجاعی با ترویج عقلانیت در سیاست، نقشی کلیدی در این مسیر دارند.
سپهر در پایان تأکید کرد: مسیر تاریخ به سمت عقلانیت حرکت میکند و کارهایی که در راستای ارتقای نقش زنان انجام میشود، قابل تقدیر است. تلاشهای شجاعی و امثال او آیندهای روشن را نوید میدهد.
نباید موضوع حجاب را با ارزشهای دینی گره زد
نماینده اسبق شیراز در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: زنان در تمدن ایرانی از جایگاهی والا برخوردار بودند و اگر زن امروز بخواهد نقشآفرینی ممتازی داشته باشد، میتواند با نگاه به ریشههای تاریخی خود، غرور و انرژی لازم را کسب کند.
جلیل سازگارنژاد ادامه داد: زنان در سازمان سیاسی و اجتماعی سلسله هخامنشیان نقشی محتاط و درخشان داشتند.
وی خاطرنشان کرد: زنان صاحبمنصب بودند، مهر و امضا داشتند و در مدیریت مالی و مهندسی، بهویژه در حوزه معماری و مهندسی، عملکردی فوقالعاده از خود نشان دادند. آنها حتی نظارت بر کار پیشکاران و آفرینندگان آثار معماری را بر عهده داشتند.
سازگارنژاد با اشاره به حمایتهای اجتماعی از زنان در آن دوره گفت: زنان باردار از شش ماه پیش از تولد فرزند تا نه ماه پس از آن از مرخصی با حقوق و مقرری برخوردار بودند.
وی همچنین با اشاره به نقش زنان در تاریخ ایران افزود: چندین زن در سلسله ساسانیان به مقام فرمانروایی رسیدند. همچنین در عصر تیموریان، آبشخاتون در شیراز به مدت ۱۱ سال حکومت کرد. این نمونهها نشاندهنده حضور برجسته زنان در تاریخ و تمدن ایرانی است.
سازگارنژاد با اشاره به آسیبهای واردشده به جایگاه زنان در دورههایی که نگاههای ایدئولوژیک و قدرتمندانه بر جامعه حاکم بود، گفت: این نگاهها مانع از نقشآفرینی کامل زنان شد.
وی با اشاره به شاهنامه فردوسی و شخصیت گردآفرید، گفت: گردآفرید نهتنها بهعنوان یک زن، بلکه بهعنوان پهلوانی میداندار، الهامبخش زنان امروز است. نقش او در بخشهای حماسی شاهنامه، بهویژه در داستان رستم و سهراب، بسیار برجسته است.
نماینده اسبق شیراز در مجلس با اشاره به نظریه فردریک جیمسون، نویسنده و نظریهپرداز آمریکایی در کتاب ناخودآگاهی سیاسی، اظهار داشت: با کاوش در گذشته میتوانیم به آیندهای امیدوار باشیم و آن را بهتر بسازیم.
وی همچنین با اشاره به نقش زهرا شجاعی در ارتقای جایگاه زنان، خاطرنشان کرد: تلاشهای او در راستای گفتوگوی تمدنها و توجه به مسائل زنان با نگرشی جهانی، تأثیری ماندگار بر جای گذاشته است.
سازگارنژاد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حساسیتها و نگرانیهای موجود درباره مسائل زنان، اظهار داشت: نباید موضوع حجاب را با ارزشهای دینی گره زد. در تمدن ایرانی، زنان با عفت و پاکدامنی حضوری قدرتمند داشتند و ما باید به جایگاه والای زنان در تاریخ خود افتخار کنیم.