به نظر شما منتخبان مردم در مجلس آینده باید به حوزه اقتصاد در فارس چگونه نگاه کرده و چه برنامه هایی را دنبال کنند؟
من فکر می کنم باید دو نگاه دانش محور و تکنولوژی محور را متناسب با پتانسیل فارس و شیراز دنبال کرد. در نگرش دانش محور با وجود دانشگاههای بزرگ و توانمند شیراز باید به دنبال ارزش افزوده از راه گسترش مرزهای دانش باشیم. الان حوزه علوم پزشکی تا حدودی توانسته در شیراز دانش خود را تجاری سازی کند و در برابر خدمات فوق تخصصی و بی نظیری که ارائه میکند، ثروت هم کسب میکند. بخشی از ظرفیت درمانی و بیمارستانی بخش خصوصی شیراز هم اکنون توسط اتباع کشورهای همسایه پر میشود و در مقابل ارز آوری برای فارس و شیراز دارد. خب این موضوع باید در دیگر حوزههای اقتصادی هم رخ دهد. هم اکنون نیازمندیم دانشگاههای فارس در موضوعاتی همچون صنعت، معدن، الکترونیک، انرژی، کشاورزی ورود پیدا کرده و دانش خود را به ثروت تبدیل کنند. باید سهم دانش در تولید ناخالص داخلی شیراز را افزایش دهیم. دانشگاههای شیراز به اندازه منابع دولتی که در اختیار دارند، در تولید ناخالص داخلی سهم ندارند و فقط آموزش را دنبال میکنند. ما به بومی سازی فناوری به ویژه در حوزه تکنولوژیهای برتر و فناوری اطلاعات و ارتباطات نیاز داریم.
نزدیکی فارس به دریا و منابع انرژی گازی جنوب کشور، فرصت بسیار استثنایی است که دانشگاههای این استان باید بتوانند خدمات ویژه علمی، مشاوره ای و تکنولوژیک ارائه کرده و در اجرای پروژه های عظیم نفتی و گازی حضور موثر داشته باشند.
در موضوع نگاه «تکنولوژی محور» باید به دنبال ارتقا زیرساختهای اقتصادی استان باشیم. این زیرساختها هم شامل زیرساختهای عمرانی همچون بهبود شبکه حمل و نقل در امور ریلی، هوایی و زمینی و تامین انرژی میشود و هم زیرساختهای تولیدی همچون تامین تکنولوژی مدرن برای صنایع و هم زیرساختهای خدماتی مثل افزایش ظرفیت تختهای هتلی و بهبود وضعیت مراکز گردشگری برای جذب گردشگر!
فارسیها و مردم شیراز در حوزه کشاورزی صاحب ذوق و سلیقه فطری هستند. نمیتوان آنها را از تولید در بخش کشاورزی منع کرد اما میتوان زمینه ایجاد ارزش افزوده در بخش کشاورزی و عبور از کشاورزی سنتی را فراهم کرد. بنده تجربه کار در حوزه مدیریت منابع آب و نیز عشایر را دارم. میدانم راه طولانی در پیش است اما موفقیت نزدیک است.
بخش کشاورزی شیراز نیازمند نوسازی تکنولوژیک و افزایش نرخ بهره وری در بخش تولید، آب و صنایع تبدیلی است. ضمن اینکه باید شبکه کشاورزی استان و شهر شیراز به روشهای مدرن توام با کاهش مصرف منابع انرژی و افزایش نرخ بهره وری مجهز شوند، رونق صنایع تبدیلی را هم دنبال کرده تا مانع خام فروشی محصولات کشاورزی تولیدی شیراز و فارس شویم.
در بخش صنعت و معدن نیز بسیاری از ظرفیتهای تولیدی فارس هم اکنون معطل مانده و بررسیهای ما نشان میدهد فارغ از برخی از مسائل کلان کشور مثل اثرات ناشی از تحریمهای اقتصادی سابق که در دولت امید برای رفع آنها همت شده، مسائل دیگری مثل عدم توانایی صاحبان صنایع فارس در تامین سرمایه و به خصوص سرمایه در گردش، قاچاق کالا، عقب ماندگیهای تکنولوژیک، وجود برخی قوانین دست و پاگیر دولتی و پائین بودن نرخ بهره وری مهمترین چالشهای صنعتی این استان است. خب حل این مسائل نیازمند مدیریت و برنامهریزی راهبردی و پیگیری مستمر است. اینکه در نشست با صنعتگران شرکت کنیم و بعد پشت سرمان هم نگاه نکنیم برای صنعتگر راه حل نمی شود. قطعا «منتخبان لیست امید» با شناخت درست چالشها، ضمن نظارت مستمر بر کارگزاران دولتی، زمینه حل مشکلات صنعتی فارس را پیگیری خواهند کرد.
بخش گردشگری و خدمات هم مزیت مهم دیگر در شیراز است. این بخش هم به رغم وجود نرم افزارهایی همچون وجود مراکز مهم گردشگری نتوانسته است به تولید ثروت قابل توجه و ایجاد اشتغال پایدار نزدیک شود. حوزه گردشگری و خدمات نیازمند همت بیشتری است. هم در صدور روادید برای گردشگران باید تسهیلاتی ارائه کرد و هم از تجربیات کشورهای پیشرو در این زمینه بهره بگیریم. آمار نشان میدهد سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی شیراز چندان قابل توجه نیست و نیازمند افزایش این سهم هستیم. بنده معتقدم بخش گردشگری شیراز هنوز به بلوغ لازم در زمینه بازاریابی و نیز ارائه خدمات نرسیده است. فعال سازی این بخش در دستور کار مدیریت استان و نمایندگان جدید شیراز قرار گرفته است.
از سوی دیگر باید موانع تجارت هم در فارس و شیراز برداشته شوند، در این شرایط که دولت همه توان و تلاش دیپلماتیک خود را برای بهبود جایگاه سیاسی و اقتصادی کشور در جامعه بین المللی را به کار بسته، منتخبان مجلس آینده هم به دولت برای بهبود ارتباطات اقتصادی با دنیا کمک کنند و هم به دنبال سهم شیراز در تجارت و صادرات محصولات تولیدی باشند.