خبرپارسی – سعید نظری – انقلاب اسلامی ایران به تدریج به نیم قرن حاکمیت خود نزدیک می شود و روحانیون برای نخستین بار تجربه مدیریت و حکومتداری را با تمامی کم و کیف آن تجربه کردند. حالا اما نسل اول انقلاب دوران کهنسالی را طی می کند و تنها در مجلس خبرگان فعلی که به پایان این دوره خود نزدیک می شود، بیش از ۸ نفر از اعضای خود را از که از پیشکسوتان و مبارزان انقلاب بودند، از دست داد.
اما انقلاب خالی از رویش نبود و نسل اول توانست در میان تمامی دغدغه های خود در بسط حاکمیت اسلامی به نیازهای آینده خود نیز توجه کند و ثبت نام انتخابات خبرگان آینده نشان داد روحانیون جوان اعتماد به نفس کامل برای انتقال قدرت در بین روحانیون را دارند بنابراین نهاد روحانیت خود را برای رویشی تازه در متن انقلاب اسلامی آماده کرده است.
در این میان حضور و بروز برخی آقازاده ها برای شرکت و رقابت در انتخابات خبرگان رهبری در کنار پدران خود نکته قابل اتکای رویش انقلاب اسلامی در ادامه راه است. حضور افرادی همچون «سیدحسن خمینی» نوه بنیانگذار انقلاب اسلامی و فرزند مرحوم حاج سیداحمد خمینی، حجت الاسلام «علی مومن» فرزند آیت الله محمد مومن عضو شورای نگهبان و مجلس خبرگان، حجت الاسلام «سیدشرف الدین ملک حسینی» فرزند آیت الله سیدکرامت الله ملک حسینی نماینده رهبری در استان کهکیلویه و بویراحمد و عضو مجلس خبرگان و حجت الاسلام «شهاب الدین حائری شیرازی» فرزند آیت الله محی الدین حائری شیرازی امام جمعه سابق شیراز و عضو خبرگان رهبری نمونه های بارزی از رویش انقلاب اسلامی است.
استان فارس و شهر شیراز را شاید بتوان یکی از مراکز مهم رویش های انقلابی در بین روحانیون دانست و شواهد نشان می داد آقازاده های فارسی، در آینده انقلاب اسلامی نقش جدی همچون پدران خود بازی خواهند کرد که در ادامه به بررسی دو نمونه بارز از زایش های روحانیت در متن حکومت اسلامی می پردازیم.
حجت الاسلام والمسلمین سیدشرف الدین ملک حسینی خواهر زاده آیت الله حائری شیرازی بلافاصله پس از فوت پدرش مرحوم آیت الله ملک حسینی از قم به شیراز مهاجرت کرد و مدیر مدرسه علمیه تاریخی خان در این شهر شد و در استان کهکیلویه و بویراحمد با رای مردم در انتخابات میان دوره ای سال۹۲، ردای نمایندگی مجلس خبرگان رهبری از حوزه انتخابیه استان کهکیلویه و بویراحمد به تن کرد و با حکم آیت الله خامنه ای به نمایندگی ولی فقیه در استان کهکیلویه و بویراحمد و جانشینی پدرش منصوب شد.
سیدشرف الدین ملک حسینی که نسبش از ناحیه پدری به خانواده روحانیت ملک حسینی ها در منطقه یاسوج می رسد و از ناحیه مادری به خاندان حائری های شیراز منصوب است، توانسته سطوح عالی حوزه را در محضر بزرگان قم به پایان برساند و مدت ها نیز صاحب درس و کرسی در قم باشد. فعالیت وی در زمان حیات پدرش مرحوم آیت الله ملک حسینی در قم به مباحث علمی و حوزوی محدود بود و اقبالی برای مشارکتهای اجتماعی و سیاسی و یا حضور در شیراز یا یاسوج از خود نشان نداد اما با فوت پدر، دامنه فعالیت علمی خود را از قم به مدرسه خان شیراز منتقل کرد و وارد فعالیت های سیاسی و اجتماعی گسترده تری شد و هم اکنون در دو استان جنوبی فارس و کهکیلویه وبویر احمد توانسته به عنوان رهبر قابل توجه مردم در حوزه های اجتماعی و سیاسی خود را مطرح کند.
حجت الاسلام والمسلمین شهاب الدین حائری شیرازی دومین رویش روحانیت انقلابی است. وی فرزند آیت الله حائری شیرازی امام جمعه سابق شیراز و نوه دختری مرحوم آیت الله العظمی سیدنورالدین حسینی الهاشمی از مراجع تقلید پیش از انقلاب در جنوب کشور است.
شهاب الدین حائری ۴۱ ساله بیش از ۱۷ سال از عمر خود را در حوزه های علمیه قم سپری کرده و در سطوح عالی حوزه در محضر مراجع بزرگ حاضر درس خوانده است. شهاب الدین نخستین بار در اواخر دهه ۸۰ مسئولیت دفتر امام جمعه وقت شیراز را بر عهده گرفت و بسیاری از فرصت طلبان را از اطراف پدرش دور کرد و با اتخاذ تصمیمات به هنگامی به بسیاری از شایعات حول طرح فلاحت در فراغت خاتمه داد.
وی که داماد احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی است، پس از اتمام فعالیت پدرش به عنوان امام جمعه شیراز به تهران رفته و در دانشگاه امام صادق مشغول به تدریس شد و در عین حال از فعالیت های سیاسی و اجتماعی کناره نگرفت و با انتشار مقالاتی در سایت الف در برابر بسیاری از رویدادهای اجتماعی از جمله انتخابات سال ۸۸، انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ و نیز حمله عناصر خود سر به علی مطهری در شیراز موضع گیری کرد.
مقالات وی عمدتا رویکردی اعتدالگرایانه و مخالف افراط گری داشت و در عین حال به بسیاری از رویدادهای اجتماعی نگرشی منتقدانه بروز داد. تا اینکه بلاخره در انتخابات خبرگان رهبری با اصرار پدر ثبت نام کرد.
شهاب الدین با بالاترین نمره در ازمون تعیین صلاحیت کاندیداهای جوان مجلس خبرگان توانست از شورای نگهبان احراز صلاحیت بگیرد و با انتقال پدرش به حوزه انتخابیه تهران، رقابت خود را در شیراز و حوزه انتخابیه استان فارس متمرکز کند.
حجج اسلام ملک حسینی و حائری جوان اگرچه همچون پدرانشان سابقه مبارزات انقلابی ندارند اما از کودکی در متن انقلاب حضور داشته و بسیاری از رویدادهای انقلاب همچون جنگ تحمیلی، رحلت امام خمینی و انتصاب آیت الله خامنه ای و نیز دولت های پس از جنگ را در کنار پدران خود تجربه کرده اند.
این رویش های جوان روحانیت انقلابی اگرچه می توانستند خود را در عرصه انتخابات مجلس شورای اسلامی و یا سمتهای پایین تری محدود کنند اما شرکت در رقابت خبرگان در کنار بزرگان انقلاب را ترجیح داده تا خود در قاب بزرگ مدیریت انقلاب عرضه کنند. اگرچه خبرگانن رهبری قدرت اجرایی جز تعیین رهبری ندارد اما ورود به عرصه انتخابات خبرگان در دورانی که ممکن است هر لحظه نیازمند تصمیم بزرگی ـ از باب کل من علیها فان ـ برای آینده انقلاب باشد، نشان می دهد این آقازادگان خود را پاسداران آینده انقلاب اسلامی و حکومت جمهوری اسلامی می دانند.
منبع:هفته نامه ماهرویان
به اندازه پدر محبوبیت دارد
حالا چقدر گرفتی شدی رسانه این خانواده