فست فود برای سلامتی مضر است حتی نوع شیرازی آن!/از فست فودهای شیرازی چه می دانید؟
سردبیر
خبر پارسی ـ سعید نظری – نام و نقش شیراز در ساخت تمدن چند هزار ساله ایرانی و اسلامی، آنقدر بزرگ هست که هر گردشگر را به سمت آثار تاریخی همچون پرسپولیس، حافظیه، مجموعه زندیه، سعدیه، باغات سرسبز و تاریخی سوق دهد.
از طرفی ذوق و سلیقه مردم هر شهر در طبخ و صرف غذای بومی نیز برای دیگران جذابیت دارد و بخشی از جذابیتهای گردشگری هر منطقه به شمار میرود. در این میان شیراز از قدیم به کلم پلو و سالاد شیرازی، فالوده و بستنی سنتی، آش آبغوره و کلوچه و مسقطی، نان یوخه و شکری و … شهره بوده و حالا باید فست فودهای شیراز را هم به لیست منوی غذای گردشگری این شهر اضافه کرد.
شیرازیها که در مصرف غذاهای فست فود اگر رکورددار نباشند، اما جز شهرهای پر مصرف فست فود به شمار میروند، حالا در طبخ و تهیه غذای فست فود به سبک منحصر بفردی دست یافته که در هیچ جای کشور نمیتوان فست فودهایی به این خوشمزگی و لذیذی یافت.
شاید سردار «محمدرضا نقدی»هرگز طعم همبرگر مخصوص شیرازی را نچشیده که پس از توافق هستهای از ورود «مک دونالد» یا همان رستورانهای زنجیرهای تولیدکننده همبرگر معروف آمریکایی ابراز نگرانی کرده است.
هر چند غذاهای فست فودی به سبک امروزی ریشه در فرهنگ غرب دارد، اما برخی مطالعات نشان میدهد که نخستین بار همین پارسیان بودند که در جنگهای باستانی با رومیان، غذاهای فست فودی را برای حمل و نگهداری بهتر و تغذیه سالمتر سربازان هخامنشی ابداع کردند و حالا فرزندان خلف آن در شیراز، برگ جدیدی از تاریخ غذاهای فست فودی را گشودند.
بازار فست فودهای شیراز چنان گرم است که گاهی در یک راسته چندین ساندویچی و فست فودی کنار هم بازگشایی شده و این تعدد رستورانهای فست فود با سبک و سیاق خاص و دقت نظر شیرازیها در خرید از فروشگاههای با کیفیت و مزه برتر، به رقابت در شگفتی طعم و مزه و نیز تنوع طبخ منجر شده است.
معمولا غذاهای با پخت سریع و یا پیش پخته مثل همبرگر، سوسیس و کالباس را میتوان از طریق صنایع غذایی تهیه کرده و با حرارتی محدود آن را میل کرد، اما شیرازی با استفاده از گوشت تازه و بدون مواد نگهدارنده برگرهای با عطر و طعم لذیذیدرست میکنند که نباید تجربه خوردن آن را از دست داد.
استفاده از گوشت تازه گوسفند و مرغ به همراه ادویههای خاص و پخت آبدار آن، هر مهمانی را به وجد میآورد. تنوع در چگونگی پخت از برگرهای سرخ شده گرفته تا ترکیب برگر مرغ و گوشت کبابی، هر ذائقه ای را به تحسین وا میدارد خصوصا آنکه پنیر تست و چدار هم همنشین برگر شده باشد و نام «چیزبرگر» بگیرد!
بعد از برگرهای مخصوص مرغ یا گوشت، سراغ «کتلت شیرازی» بگیرید. کتلتهایی که با مخلوط زرده تخم مرغ، سیب زمینی و آرد سوخاری و ادویه جات مخصوص و بدون هرگونه مواد نگهدارنده تولید میشود. کتلت سریعترین و ارزانترین غذایی است که میشود در یک فست فودی سفارش داد به ویژه برای آنان که علاقهای به مصرف گوشت ندارند.
راه اندازی خطوط پروازی بین شیراز و استانبول و برخی شهرهای ترکیه هم باعث نشد، کباب ترکی شیراز جایگاه خود را از دست دهد و هنوز تنورهای ایستاده کباب ترکی در شیراز شعله میکشند و ترکیب دود دنبه و گوشت و سبزیجات معطر کباب ترکی، معده عابران را قلقلک میدهد. مطئنم ترکان استانبول هم از لذت خوردن کباب ترکی شیراز انگشت به دهن میمانند.
پیتزای شیراز هم خود حدیث مفصلی دارد. ترکیب طعم پنیر، فلفل دلمه و آویشن شیرازی، شب شما را به یاد ماندنی می کند اگر پیتزا را در بلوار چمران صرف کنید. شاید پیتزای شیراز در ظاهر تفاوتی با پیتزای روم نداشته باشد اما حتما در طعم و عطر به اندازه یک سر و گردن از پیتزای ایتالیا بالاتر است. شاید محمدجواد ظریف این بار وزیر خارجه ایتالیا را به صرف پیتزای شیراز در مجموعه پرسپولیس دعوت کند.
کالباس و سوسیس نخورید، چنگی به دل نمیزنند و به دلیل تولید صنعتی، خلاقیتی هم در طبخ ندارد اما اگر میل به خوردن چنین غذاهای آمادهای پیدا کردید، هات داگ تنوری با پنیر مخصوص و طعم چیلی و سس قارچ انتخاب کنید. شیرازیها در پخت هات داگ تنوری بی نظیرند. افراد کم غذا دقت کنند که یک ساندویچ هات داگ تنوری به حدی بزرگ است که میتوانددو نفر را سیر کند.
فلافل و سمبویه اعلای آبادان هم در شیراز یافت میشود و شیرازیها علاوه بر سیب زمینی با ترکیباتی از قارچ، فلفل دلمه، پنیر و گوشت مرغ، گوی ابتکار و تنوع رااز آبادانیها ربوده و شما میتوانید سمبوسه و فلافلی به مراتب خوشمزه تر از آنچه تا کنون در بازار آبادان و ساحل خرمشهر خوردهاید، در شیراز میل کنید.
سسهای متنوع و منحصر بفرد هر فست فود که با سلیقه خاص سرآشپزان تهیه میشود، را امتحان کنید.سسهایی با ترکیب کچاب، مایونز، خیارشور، قارچ، فلفل تند و ادویه جات معطر به لذت و تنوع مزه ساندویچهای شیراز شکوهی بینظیر داده است.
نانهای تازه باگت گرد و بلند با تزئین کنجد همراه با کاهو و کلم و جعفری ترد مزه زرقان و گوجه آبدار دشت مرودشت عیار ساندویچ شیراز را به شدت بالا میبرد و هنگامی بر اوج مزه تمرکز خواهید کرد، که یک عدد لیموی جهرم و یک فلفل سبز تند نصرآباد و برشی از فلفل دلمه سپیدان را هم کنار ساندویچ خود داشته باشید.
طعم خوش قارچ شیراز را میتوانید در قارچ سوخاری و سیب زمینی سرخ کرده با سس کچاب گوجه خواهید یافت اما سراغی از مرغ سوخاری یا همان KFC نگیرید که روی آن بسی سفت و خشک است و درونش خام و نپخته!
نوشیدنیها به روال معمول سراسر کشور همان نوشیدنی پپسی و کوکا و مشتقات هم خانواده آنهاست و چیز جدیدی نمییابید اما چارهای هم جز همین نوشیدنیها نیست.
اگرچه فست فودهای شیراز در نامگذاری غذاهای خود از نامهای فرنگی همچنان بهره میگیرند اما ابتکار عمل آنان در نامگذاری هم ستودنی است و وقتی منوی غذایی چند رستوران فست فودی را مقایسه میکنید، اوج سلیقه شیرازیها را به چشم خواهید دید.
این گزارش البته به معنای تائید غذای همه رستورانهای فست فود شیراز نیست چه بسا برخی از آنها از حداقل کیفیت و مزه و رعایت بهداشت به دور هستند. اگرچه مراکز بهداشتی بر روند کار فست فودها نظارت دارند اما برای انتخاب فست فودهای خوب شاید بهترین راه دقت درطول صف مشتریان شامگاه فست فودیها باشد؛ در عین حال برای اطمینان خاطر هم میتوانید از شهروندان شیرازی بپرسید «کجا میتوان شبی را با فست فود شیرازی لذت برد؟» حتما شما را راهنمایی میکنند.
و اما توصیه آخر: مراقب باشید مصرف زیاد فست فود برای سلامتی شما مضر است!