عضو شورای مرکزی بنیاد امید ایرانیان در فارس:حمایت نکردن از روحانی بزرگترین اشتباه سیاسی اصلاح طلبان خواهدبود
سردبیر
خبر پارسی – شاید ظاهرش جوان تر از سن و سالش به نظر برسد.اما در کلامش پختگی خاصی وجودداردکه امید به نسل جوان پرورش یافته در دامان انقلاب اسلامی را زیاد می کند.نسلی که تبرک صفحه اول شناسنامه اش تقارن با سال پیروزی انقلاب اسلامی است.
امروز فرزند اولین مدیر کل شهید اداره کل منابع طبیعی فارس این فرموده امام خمینی (ره)در سال های نخست پیروزی انقلاب را بار دیگر طنین انداز می کند که “امید من به شما دبستانی هاست.”
احد بهجت حقیقی که مراحل ترقی در سیستم اداری را یکی یکی طی کرد ه است اکنون یکی از مدیران سازمان جهاد کشاورزی فارس است.گفت و گو با وی ،بهجت حقیقی را به سال های فعالیت های دانشجویی می برد.دورانی که بخاطر فعالیت های سیاسی مدتی از ادامه تحصیل محروم شد.اما او امروز عضو شورای مرکزی بنیاد امید ایرانیان در فارس و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در این استان است و حرف های زیادی برای گفتن دارد.
*چه شد که فرزند یک مدیر دولتی پا در عرصه سیاست گذاشت؟
فعالیت سیاسی من از زمان دانشجویی و همزمان با فعالیت در انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شیراز علوم پزشکی یا همان دفتر تحکیم و حدت شروع شد.در واقع در سال ۷۶ مسئولیت کمیته سیاسی و در سال ۷۷ مسئولیت کمیته فرهنگی این تشکل بر عهده من گذاشته شده بود و من هم برای فعالیت سیاسی با مراجعه به پیشکسوتان این عرصه که از بزرگان جناح اصلاح طلب بودند شور و مشورت می گرفتم .
*از جنبش دانشجویی سخن گفتید.برخی اعتقاد دارند که این جنبش در مسیر حرکت خود به انحراف کشیده شد.
اعتقاد من بر این است که جنبش دانشجویی باید یک حرکت مستقل و نقاد باشد.
ورود احزاب سیاسی به این مقوله به مثابه سم مهلکی بر پیکره این جنبش است.اتفاقی که در دوران اصلاحات رخ داد و باعث سرخوردگی فعالان دانشجویی شد.
در آن سال ها حزب مشارکت حزب غالب بود و جذب شدن دانشجویان فعال به این حزب ،غافل از اینکه احزاب سیاسی دارای افول و نزول هستند باعث شد تا این عده در زمان افول حزب یعنی دوران انتخابات شورهای دوم دچار سرخوردگی شوند.
*بالاخره قرار نیست که یک دانشجو تا آخر عمر در قالب فعال دانشجویی باقی بماند و اگر قرار باشد به فعالیت سیاسی خود ادامه دهد می بایست بستری را برای این فعالیت فراهم کند.
درست است .اما مشکل اینجاست که در کشور ما نبود احزاب قوی باعث شده تا برخی احزاب بدون انجام کار ریشه ای و تشکیلاتی قوی به دنبال فعالیت سیاسی و آنهم از میانه راه باشند.البته نوع نگاه دولت به فعالیت های سیاسی ،احزاب و … در ۸ ساله قبل از تشکیل دولت یازدهم که منتج به عدم بروزکار تشکیلاتی و حزبی شده بود نیز مزیدبر علت شد تا نسلی که فعالیت سیاسی اجتماعی خودرا از دوران دانشجویی و در بستر اصلاحات شروع کرده بودند دچار سرخوردگی مضاعف شوند.
*چه اتفاقی افتاد که باردیگر نسل جوان به این باور و امید رسیدند که می توان در عرصه سیاسی و اجتماعی فعال بود؟
جوانان مدت ها بود که انتظار یک حرکت تازه و یک حرف نو را می کشیدند.حرف ها و شعار هایی که جوانان مدت ها انتظارش را می کشیدند در شعارهای آقای روحانی ظهور و بروز کرد.در واقع شعار اعتدال شعار جدیدی نبود.این شعار ،شعار کسانی بود که در ابتدای جنبش و مبارزه در کنار امام خمینی (ره) بودند.
این گفتمان در دولت های سازندگی و اصلاحات نیز وجود داشت.در واقع مشی اصلاحات بر اساس اعتدال بنا شده است و سه ضلع قانون گرایی،اخلاق و اعتدال سه ضلع مثلث تشکیل دهنده اصلاحات هستند.تمام این اتفاقات در کنار تصمیم بزرگ عارف و حمایت های آیت الله هاشمی و سید محمد خاتمی از دکتر روحانی باعث شد تا جمع کثیری که پیش از انتخابات و بعد از رد صلاحیت آقای هاشمی تمایلی به حضور و شرکت در انتخابات نداشتند به امید آینده ای بهتر و به تبعیت از بزرگانی چون هاشمی و خاتمی وعارف از روحانی حمایت کنند .در واقع نسل جوان و دیگر اقشار جامعه از بطن شعار های روحانی این حقیقت را درک کردند که گفتمان اعتدال همان گفتمان اصلاحات اما با یک برند جدید است .
*شما به کناره گیری عارف به نفع روحانی در انتخابات اشاره کردید.شایدبرای اولین بار بود که چنین ائتلافی در عرصه سیاسی کشور رخ می داد.
کناره گیری دکتر عارف از فعالیت های انتخاباتی گذشت و درس بزرگ سیاسی بود که نشان از بلوغ فکری و سیاسی اصلاح طبان می داد.اتفاقی که اگر در سال ۸۴ رخ داده بود ما شاهد اتفاقات تلخ سال های گذشته نبودیم.
*اما قبل از انتخابات نوسانات زیادی در عرصه سیاسی کشور رخ داد.در ابتدا روحانی که عضوجامعه روحانیت مبارز بود مورد حمایت اصلاح طلبان واقع شددر حالی که بخشی از اصولگرایان حتی تا آخرین لحظه به دنبال تلاش برای رد صلاحیت وی بودند .پس از اعلام نتایج انتخابات بخشی از اصولگرایان با تغییر مواضع خود به جمع حامیان روحانی افزوده شدنددلیل بروز چنین نوسانات سیاسی چه بود؟
همانظور که پیشتر نیز گفتم با رد صلاحیت آیت الله هاشمی ناامیدی زیادی جامعه در رخ داد.اما حمایت های هاشمی و خاتمی از روحانی باعث شد تا مردم با تمرکز بیشتر بر ایده هاو برنامه های روحانی در یابند که گرچه روحانی برند اصلاحات را با خود یدک نمی کشد امامواضع وی همان مواضعی است که اصلاح طلبان به دنبال آن هستند.
اعتدال در سیاست خارجی و پرهیز از تشنج آفرینی در این حوزه ،توجه به کرامت انسانی و حقوق برابر همه مردم و… نشان داد که گرچه روحانی عضو جامعه روحانیت مبارز بود اما در بسیاری از مواقع یک اصلاح طلب محسوب می شود.به عنوان مثال تدوین منشور حقوق شهروندی اتفاق مبارکی بود که شاید برخی از اصلاح طلبان هم به آن فکر نمی کردند. اما در دولت یازدهم بحث تدوین آن کلید خورد.ذکر یک نکته در اینجا ضروری است و آن هم اینکه در واقع برخی عوامل باعث شده بود ،تا با توجه به سرخوردگی سیاسی برخی از اصلاح طلبان در دوران دولت قبل،این عده از سیاسیون به نوعی آرمان های اصلاحات را فراموش کنند.در هرحال تلاش خاتمی برای تدوم انسجام اصلاح طلبان با شعارهای روحانی در حوزه های مشترک با اصلاح طلبان باعث گردید تا این دسته از سیاسیون ظهور و بروز گفتمان خود را در شعارهای روحانی بیابند و از وی حمایت کنند.
اما در سوی دیگر میدان بخش عمده ای از اصول گرایان اگر هم می خواستند نمی توانستند در ابتدا از روحانی حمایت کنند .چراکه وی در فعالیت های انتخاباتی خود از آن بخش از عملکرددولت قبل انتقاد می کرد که اتفاقا اصولگرایان در ۸ سال گذشته به شدت از آن حمایت کرده بودند.به هرحال با اعلام نتایج اولیه آرا طبیعی بود که برخی مخالفان دیروز به حامیان امروز تبدیل شوند.البته نباید هم به چنین اتفاقی خرده گرفت.بالاخره روحانی رییس جمهور تمام ایرانیان است.امروزاگرچه بدنه اصلی دولت وی را اصلاح طلبان میانه رو تشکیل می دهند اما اصولگرایان حاضردر دولت یازدهم هم حرف و منش اصلاح طلبی پیدا کرده اند.این اتفاق خرق عادتی است که در تفکر انحصار طلبی گذشته رخ داده و تمام کسانی را که دل در گرو سربلندی ایران اسلامی دارند زیر چتر دولت جمع کرده است.در واقع انتخابات خرداد ۹۲ نشان داد که اصلاح طلبان به یک بلوغ فکری و سیاسی رسیده اندو اصول گرایانی که در این انتخابات نتوانستند ازمنیت ها دست بکشند و با تشکیل ائتلاف با یک کاندیدا در انتخابات حضور داشته باشند نیز باید از این اتفاق درس بگیرندتا درآینده شاهد بلوغ فکری درعرصه سیاسی آنها نیز باشیم.نکته مهم دیگر انتخابات سال ۹۲ این بود که اصلاح طلبان دریافتند که باید از پتانسیل همه نیروها در جامعه بهره برد.به عنوان مثال سید حسن خمینی هیچگاه نگفته است که اصلاح طلب است اما تفکر و ایده او تفکر و ایده یک اصلاح طلب است که اصلاح طلبان آموختند باید ظرفیت های افرادی چون وی یا حتی افرادی نظیر ناطق نوری نیز استفاده شود.
*اما در همین شرایط بخشی از بدنه اصولگرایان و مخالفان دولت،سعی در دین گریز جلوه دادن دولت دارند.
بیشترین فشارهابه دولت کنونی در کنار گروه های تند رو از جانب مجلس به دولت وارد می شود.البته این بحث، بحث جدیدی نیست.دردوران اصلاحات و ریاست جمهوری آقای خاتمی نیز این بحث ها در قالب بحران های مختلف هر ۹ روز یک بار رخ می داد.در واقع این عده به دنبال به حاشیه بردن دولتی هستند که دغدغه ای فراتر از دلواپسی های این عده دارد.
*اما حقیقت ماجرااین است که علی رغم عدم حمایت برخی رسانه ها ، پس از گذشت حدود ۱۰ماه از تشکیل دولت یازدهم رضایت نسبی از عملکرد دولت را می توان در نظرو بیان مردم مشاهده کرد.
یکی از بزرگترین کارهای این دولت ثبات بخشیدن به فضای سیاسی و اقتصادی کشور است.در دولت قبل هیجانات ناشی ازنوسانات نرخ ارز و طلا ،تصمیمات و اقدامات تشنج آفرین سیاسی وتصمیمات خلق الساعه و منحصر بفرد باعث شده بود تا زندگی مردم کوچه و بازار را با نوسان و ناچاری همراه سازد.
اما امروز و به خاطر اتخاذتصمیمات کارشناسی شده و اعتقاد دولت به خرد جعی مردم نتایج تصمیات درست و عاقلانه در حوزه های مختلف را در زندگی شخصی خوداحساس می کنند.
*به فضای استان فارس بازگردیم.انتخاب اولین استاندار دولت یازدهم در این استان با واکنش های متعدد جناح های مختلف همراه بود.تحلیل شما از حضور و عملکرد نماینده روحانی که بسیاری او را اصولگرا ترین اصلاح طلب معرفی شده برای تصدی پست استانداری فارس می دانستند چیست؟
من در مجموع به عملکرد دکتر احمدی در مدت ۸ ماه حضورش در فارس نمره خوبی می دهم.در واقع یکی از اتفاقات خوب دولت روحانی برای استان فارس انتخاب استاندار بومی برای استانی بود که خود همواره صادر کننده مدیران توانمند در حوزه های مختلف بوده است.فراموش نکنیم که استان فارس استان مهم و تاثیر گذاری است که روزی محمد مصدق برروی صندلی استانداریش تکیه زده است و انتصاب یک استاندار بومی در واقع احترام به شعور مردم این استان بوده است.
اما اگر منصفانه به عملکرد احمدی در فارس بنگریم می بینیم که عمده دغدغه وی بحث اشتغال و سرمایه گذاری است که با مرتفع کردن چالش های موجوددر این حوزه بسیاری از دغدغه های جامعه بر طرف خواهدشد.
در بحث انتصابات نیز احمدی عملکرد قابل قبولی داشته است.بالاخره احمدی یک مدیر منتصب به جناح اصلاح طلب است.نباید فراموش کنیم که یک سال پیش در چنین روزهایی چه فضایی بر استان حاکم بود.در آن روزها حتی دوستان اصلاح طلب را به استانداری هم راه نمی دادند،اما امروز جلسات سیاسی این گروه با حضور رجل بزرگ سیاسی ملی و محلی در استان برگزار می شودو….
در واقع من بر این باورم که حمایت از دولت دراستان باعث به بار نشستن وعده های روحانی در انتخابات خواهد شد . همانگونه که در کلان نیز عدم حمایت از روحانی بزرگترین اشتباه سیاسی اصلاح طلبان خواهدبود.باید باورکنیم که امروز مخالفان روحانی با تمام توان خودو از راه های مختلف نظیر استفاده گسترده از فضای مجازی به دنبال ناموفق جلوه دادن دولت هستند.وظیفه ما حمایت از دولتی است که شکست و پیروزی اش در کارنامه ما ثبت خواهد شد.همانگونه که اصولگرایان نمی توانند مهر مردودی حاصل از حمایت های خوداز احمدی نژاد را از کارنامه سیاسی خودپاک کنند.