سایت رئیس جمهور سلام -(اینجا)سید علیرضا میرزاده –واژه تعویض های اتوبوسی اصطلاحی است که طی ده دوازده سال اخیر بسیار شنیده شده و تیتر خبرها قرار می گرفته و به نظر می رسد که این کلمه نوعی برداشت منفی ایجاد می کند و به معنی تغییر و تعویض مدیران خوب است . اما آیا واقعا این چنین است ؟ آیا با تغییر یک دولت نیاز به تغییر مدیران وجود دارد ؟ این سوالات و سوالات مشابه دیگری سالهاست که ذهن خیلی ها را مشغول کرده و شاید این تصور بوجود آمده که فقط در کشور ما چنین موضوعی وجود دارد . که البته جواب منفی است . بعنوان مثال در ایالات متحده وقتی رئیس جمهور جدیدی بر مسند قدرت می نشیند حدود ۳۰۰۰ نفر که در مشاغل رده بالا مسؤولیت دارند تغییر می کنند و افراد جدیدی جای آنها را می گیرند . این خیلی بدیهی است که رئیس قوه مجریه افرادی را بر گزیند که بتواند با آنها کار کند و در هماهنگی کاملی با او و البته در جهت حفظ منافع کشور گام بردارند .
بنا براین تغییر و اصلاح امور گریز ناپذیر است . نکته دیگری که تغییر را واجب می کند مقابله با فساد است ، گفته می شود قدرت می تواند موجب فساد شود و بنا براین قدرت مطلق یعنی فساد مطلق و در دراز مدت چنانچه قدرت در دست افرادی انحصار طلب و نادان و نابخرد باشد آنگاه ادامه حضور آنان موجب تضعیف شدید یک سازمان یا یک استان می گردد و ضررهای بسیار بروز خواهد کرد .
متأسفانه گاهی دیده می شود که فلان مقام و مدیر یک ارگان که بنظر می رسد فرد معتقد و حساس به مسا ئل شرعی است علی رغم وجود مشکلات در سازمانش و عدم رضایت از عملکردش ، او همچنان بر ماندن بر مسند پا می فشرد ، غافل از اینکه این کار خلاف اخلاق و حتی شرع می تواند باشد . نکته ظریفی در این بین وجود دارد که برخی از مسؤولین به آن کمتر توجه کرده اند ، در مباحث فقهی دو موضوع اساسی وجود دارد که شالود ه و اساس نظریات فقها را تشکیل می دهد و فقها در مذهب شیعه بخصوص به این دو رکن اشاره داشته اند ، یکی حق الله است و دیگری حق الناس . در مورد مواردی که حق الله است و در اختیار خداوند مباحث کاملا روشن است مانند حکومت اسلامی و حاکم و… که علاقه مندان می توانند مراجعه کنند به منابع مختلف و مطالعه فرمایند چرا که از حوصله این مقاله خارج است و اما مورد دیگر حق مردم است ، و حق نظارت مردم و نظر مردم که مدیران و حاکمان و والیان بایستی به آن توجه کنند . شاید بد نباشد که بعنوان مثال در مورد فلان مدیر یک سازمان در استان از کارکنان همان سازمان یک نظرسنجی بشود و سطح رضایتمندی در خصوص آن مدیر و روش هایش را جویا شد و قطعا نتایج جالبی مشخص می گردد . مدیری که اصرار بر ماندن دارد بدون توجه به خواست مردم و نیاز جامعه در حقیقت حق الناس را نادیده گرفته.
استاندار فرزانه و اندیشمند فارس ، مشاوران و مدیرانشان در حال حاضر به مانند سکانداران کشتی این استان هستند . سکّاندار برای هدایت یک کشتی و نگه داشتن آن در مسیر و بر یک خط اعتدال گاهی مجبور است سکان را به راست و گاهی به چپ بچرخاند و این طبیعی است که اگر از یک طرف طوفانی شدید به پا شود ناخدا مجبور خواهد بود کشتی را به سمت دیگر ببرد تا طوفان فرو نشیند . بعد از تلاطمهای این چند سال اخیر و اتخاذ برخی تصمیم های نادرست هم اکنون فضا برای جبران مشکلا ت با حضور مدیران منطقی و از جنس مردم و برای مردم و منافع جمعی فراهم آمده و گروههای مختلف سیاسی واجتماعی شیرینی پیروزی ها و فرصت های پیش رو را نبایستی با انحصار طلبی ها و سهم خواهی ها به تلخی تبدیل کنند . طیفهایی نظیر تدبیر گران اعتدال خواه و یا برخی گروهها که شاید بتوان از آنها بعنوان نو اصلاح طلبان و نو اصول گرایان نام برد بایستی توجه داشته باشند که مدیران ارشد استانی اگر در وسط بحث ها و جدل های بیهوده جناحی قرار گیرند پیشرفتها بسیار کند خواهد بود و انرژی و وقت بسیاری تلف می گردد و صدها امید و افق های روشن بر باد خواهد رفت .
در صنعت اصطلاحی وجود دارد به نام مهندسی مجدد و شاید بتوان گفت به معنی باز نگری مجدد است . و این یک نیاز مبرم است که مشاوران و مدیران در شرایط کنونی در فواصل کوتاه و بطور دائم به ارزیابی کارها و روشها و توانایی اشخاص بپردازند و از مشاورانی استفاده گردد که از بینش و دقت و تمرکز کافی نسبت به امور برخوردار باشند و اخلاق و عقلانیت را پیش رو داشته باشند ، و توجه به این موضوع بسیار اهمیت دارد که مدیران در کلاف سر در گم جلسات بی فایده و کلنگ زنی های نمایشی گرفتار نشوند چرا که وقت تنگ است و رقیبان بیدار. در شرایط فعلی سؤال و خواست مردم این است که آیا زمان تغییر افرادی که مفسده انگیز بوده اند و قانون پذیر و قانون مدار نیستند فرا نرسیده ؟ آیا مدیران نا توان با اندیشه هایی که دیگر خریداری ندارد می توانند ایران فردا را بسازند ؟ و تاکید نمایم که قطعا مدیرانی که عملکرد خوبی داشته اند و عقلگرا و خردمند بوده اند از هر جناح که باشند همیشه مقبول و محبوب هستند و بکار گیری آنها در هر دولتی مفید و به منفعت جمع است .
همانگونه که ذکر شد مردم حقوقی دارند و انتظار آنها از مدیران منتخب خود این است که با پشتوانه همین مردم و در نظر گرفتن آرمانهای اصیل انقلاب نسبت به تغییرات و اصلاح امور و با چشمی باز و گوشی شنوا همچون رهبر یک ارکست سمفونی و با تمرکز کافی و با استفاده از مشاوران مجّرب و حضور و میدان دادن به نیروهای جوان گام برداشته و آینده ساز باشند . و این انتظار از راهبران امور استان تاریخی و تاریخ ساز این است که با ژرف نگری و توجه به جامعه شناسی منطقه زمینه های رشد و تربیت مدیران آتی را فراهم سازند و البته از گروههای مختلف سیاسی و اجتماعی و چهره های اثر گذار که عقلانیت ، تعادل و تعامل سر لوحه کارشان است برای مشورت و مشارکت در کارها بهره گرفته شود . و کلام آخر را از حافظ شیرین سخن نقل کنم که می فرماید :
عشق و شباب ورندی مجموعه مراد است … چون جمع شد معانی گوی بیان توان زد