خبرپارسی – مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس در جریان بازدید استاندار فارس از این مرکز گفت: اسناد و مدارک، مهمترین ابزار فعالیتهای دولتی و مبنا و پایه تاریخ هر کشور و روشنگر حیات اجتماعی آن است و اهمیت اسناد در زندگی یک ملت را میتوان همانند اهمیت حافظه در زندگی هر فرد دانست.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس، اسماعیل تبادار با حضور در سازمان اسناد و کتابخانه ملی فارس در جهت گردآوری اسناد گرانبها و ارزشمند، یادآور شد: خوشبختانه بخش زیادی از این اسناد به صورت الکترونیکی از طریق سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی در داخل و خارج از کشور قابل دسترسی است.
او با بیان اینکه بهرهگیری از اطلاعات موجود درسازمان اسناد و کتابخانه ملی فارس میتواند برای آشنایی مردم با تاریخ گذشته کشور در زمینههای مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی مورد استفاده قرار گیرد، گفت: مدیران و کارکنان این مرکز باید با تبلیغات گستردهتر زمینه آشنایی و آگاهی مردم از خدمات و اسناد ارزشمند موجود را فراهم کنند.
تبادار با اشاره به “جایگاه مناسب و ارزشمند سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس” بیان کرد: گرچه مجال نمایش همه اسناد گردآوریشده در این مجموعه وجود ندارد، اما با تاسیس موزه فرهنگ فارس، فضای مناسبی برای بهرهگیری عمومی ایجاد شده است.
او با تأکید بر لزوم گسترش فعالیتها در زمینه گردآوری و نگهداری اسناد، اظهار کرد: امیدوارم با تلاش برای جستوجوی اسناد بیشتر، زمینه دسترسی به این خزانه ارزشمند برای کشور و استان بیش از گذشته مهیا شود.
استاندار فارس در ادامه با اشاره به موقعیت قرار گرفتن ساختمان مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان فارس گفت: این مرکز باید اقداماتی را دنبال کند تا مجالی برای حضور بیشتر مردم، صاحبان تفکر و فرهیختگان در این مرکز فراهم شود.
وی در رابطه با گشایش در ورودی مجموعه و آزاد شدن دسترسی برای عموم، ضمن تشکر از این اقدام گفت: البته من همین را هم کافی نمیدانم و اساس ذهن من این است که همه درهای ورودی این مجموعه باید باز باشد و این امر موجب پررونقتر شدن این محیط میشود.
کوروش کمالی سروستانی مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس نیز در حاشیه این بازدید گفت: برنامهریزی و مدیریت کلان اسناد ملی در استان، از مرحله تولید تا بایگانی، راکدسازی، شناسایی، تعیین تکلیف، انتقال اسناد واجد ارزش، نگهداری و دریافت اسناد اهدایی، امانی و خریداری اسناد باارزش، از جمله خدمات و وظایف این مرکز است.
او افزود: اسناد و مدارک، مهمترین ابزار فعالیتهای دولتی و مبنا و پایه تاریخ هر کشور و روشنگر حیات اجتماعی آن است و اهمیت اسناد در زندگی یک ملت را میتوان همانند اهمیت حافظه در زندگی هر فرد دانست.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس اظهار کرد: اسناد، نسلها را به هم پیوند میدهند و تجربهها را منتقل میکنند و امکان تحلیل توفیقها و ناکامیها را فراهم میسازند. اسناد علاوه بر اینکه یکی از منابع هویت ملی هر کشورند، منبع دست اول برای پژوهشگران و مدیران کارآمد نیز هستند.
او همچنین گفت: کتابخانههای جهان، امروز علاوه بر آنکه مخزن کتابها و نشریات و منابع ارزشمند هستند، به محلی برای اندیشه، تعامل و گفتوگو و به یکی از نمادهای توسعه فرهنگی تبدیل شدهاند. بالا بردن سرانۀ مصرف فرهنگی و ایجاد انگیزه برای حضور در فضای بیرونی و درونی کتابخانه نه تنها به عنوان قرائتخانه، بلکه مرکزی فرهنگی و پژوهشی، از اهداف توسعه این فضاهای فرهنگی و عمومی کردن آنها بوده است.
کمالی درباره خدمات کتابخانهای مرکز بیان کرد: سه تالار مطالعه با ظرفیت ۳۰۰ نفر، بیش از ۷۰هزار جلد کتاب، واسپاری کتاب و نشریات استانی، ۲۵ هزار نفر عضو، دسترسی دیجیتالی به منابع مختلف تحقیقاتی در تالار رقومی شامل پایاننامهها، نسخ خطی، چاپ سنگی، چاپ سربی و کتابهای چاپی و همچنین پایگاه مرکز منطقهای علوم و فنآوری، ایران داک، نورمگ و… بخشی از امکانات این مرکز است.
بنا بر اعلام این خبر، سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس در دورۀ مدیریت کوروش کمالی سروستانی که از اردیبهشتماه ۱۳۹۴ آغاز شد، موفق شد در بخش تخصصی نسبت به توسعه بخش اسناد، ارتقای سطح آرشیو و طبقهبندی و دیجیتالسازی اسناد و نیز خدمات کتابخانهای و افزایش منابع فارسشناسی و تاریخ شفاهی، واسپاری و آرشیو نشریات فرهنگی و هنری، اقداماتی را انجام دهد.
گشوده شدن درهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی فارس بر روی شهروندان و گردشگران و علاقهمندان به فرهنگ، تأسیس موزه فرهنگ فارس، گشایش سینما فرهنگ، راهاندازی گالری تار و پود، طراحی، تجهیز و بهرهبرداری از سالنهای اندیشگاه و سرای سخن، ایجاد کافه کتاب، توجه به محوطهسازی مناسب، پیگیری طرح ایجاد آرشیو ملی هنر ایران، طرح مستندسازی تاریخ ادارات و سازمانهای استان فارس، تبجیل از بزرگان فرهنگ و هنر و ادب فارس و ایرانزمین، برگزاری نشستهای ماهانه «روزنامهنگار در زوم»، برگزاری همایش «شیراز خاستگاه تعزیه»، انتشار «مصحف ابراهیم» گزیده قرآن کریم با خط ابراهیم سلطان، تدوین فهرست راهنمای کتابخانههای فارس، تدوین فهرست نسخ خطی مرکز فارس و همچنین برگزاری نشستها، همایشها و نمایشگاههای تخصصی در حوزههای مختلف استانی، ملی و بینالمللی، بخشی از اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان فارس در سالهای اخیر عنوان شده است.