با برگزاری ۵ رویداد بزرگ رقم میخورد؛ پاییز فرهنگی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس
سردبیر
خبر پارسی – برگزاری همایش ملی شیراز خاستگاه تعزیه، بزرگداشت ابراهیم سلطان کاتب قرآن و بزرگداشت دکترمهدی زمانیان، برنامههای فرهنگی، پژوهشی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در روزهای پایانی مهرماه است؛ این مرکز ۲ برنامه ویژه نیز در آذرماه دارد.
همایشی در خاستگاه تعزیه
کوروش کمالی سروستانی، مدیر مرکز فوق درباره این برنامهها گفت: تعزیه هنر آیینی ایرانیان است و ادای دینی به حماسه آفرینان عاشورای حسینی؛ در هُرم تفدیده صحرایی که سوگ را و بغضهای ناتمام را در تلخی مدام تا نا پیدای روزگار به خاطر سپرده است.
وی افزود: تعزیه هنری شیعی است و بیشتر پژوهشگران برجسته تعزیهشناس از جمله یعقوب آژند، جلال ستاری، جابر عناصری و به ویژه صادق همایونی بر این باورند که در زمان کریمخان زند و در شیراز بوده است که تعزیه با تمام ویژگیهای نمایشی آن اجرا میشده است و بر اساس شواهد تاریخی و سفرنامههای خارجی بویژه سفرنامه فرانکلین، شیراز را خاستگاه تعزیه میدانستند.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس گفت: همایش ملی شیراز خاستگاه تعزیه در روزهای ۲۵ تا ۲۷ مهرماه در محوطه باز مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با حضور تعزیهشناسان و پژوهشگران، استادانی چون محیط طباطبایی، صالحپور و مومنزاده ، همچنین ۶ گروه تعزیه، از استانهای فارس، اصفهان، یزد و اراک برگزار میشود.
وی افزود: این همایش با مساعدت و همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس، معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز، سازمان اوقاف و امور خیریه استان، کانون تخصصی تعزیه فارس و دانشنامه فارس برگزار می شود.
بزرگداشت کاتب بزرگ قرآن
کمالی سروستانی در مورد بزرگداشت ابراهیم سلطان در ششصدمین سال درگذشتش گفت: ابراهیم سلطان فرزند شاهرخ و نواده تیمور در قرن نهم حاکم شیراز بود. او خط را خوش مینوشت و آثار بسیاری را در کارگاه هنری خود در تاریخه هنر این سرزمین ماندگار کرد.
وی افزود: قرآننگاری فارس که به سال ۳۱۰ هجری قمری با «ابن مقله» آغاز شد، در ادامه، در سال ۸۳۰ هجری قمری به ابراهیم سلطان رسید که قرآنهای بسیاری را نگاشته است و یکی از نفیسترین این قرآنها «مصحف ابراهیم» است که نسخه اصلی آن در موزه پارس شیراز قرار دارد و با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس همزمان با بزرگداشت ابراهیم سللطان منتشر میشود. تاریخ پژوهان و خط شناسانی چون دکتر امیرخانی، دکتر خیراندیش، دکتر میرزا ابولقاسمی و قلیچخانی در این همایش از شیراز روزگار او و نیز هنر خوشنویسی سخن میگویند. همچنین از یکی از نسخههای نفیس قرآننگاری ابراهیم سلطان که توسط دانشنامه فارس و با همکاری مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس و سازمان میراث فرهنگی استان منتشر شده، رونمایی می شود.
این همایش از ساعت ۹ صبح روز چهارشنبه ۲۶ مهرماه در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار میشود.
زمانیان در گذر زمان
مدیردانشنامه فارس و دبیر انجمن ادبی یاران یکشنبه ادامه داد: در ساعت ۶ بعد از ظهر روز شنبه ۲۹ مهرماه نیز مراسم نکوداشت دکتر مهدی زمانیان، تحت عنوان زمانیان در گذر زمان، در هشتاد سالگی ایشان برگزار میشود.
وی افزود: دکتر زمانیان پژوهشگر، مترجم و استاد دانشگاه شیراز است که در حوزه شناخت فرهنگ و ادب فارسی و آلمانی به پژوهش پرداخته است؛ این نکوداشت ادای دینی است به تلاشهای ارزشمند این پژوهشگر ارجمند.
کمالی سروستانی ادامه داد: مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در تداوم فعالیتهای فرهنگی خود در دوم آذرماه هم بزرگداشت استاد سیروس پرهام، پژوهشگر، مترجم و بنیانگذار مرکز اسناد ملی ایران را برگزار میکند و همچنین در روز ۳۰ آذر ماه نیز هشتاد سالگی دکتر جعفر موید را به جشن خواهد نشست.