ترانه زیبای شاهچراغ به زودی؛ نوید نیک کار:آواز خواندن بهترین کاری است که می توانم انجام دهم/ صدایم را فقط برای واسونک خوانی هزینه نمی کنم/ امیدوارم سرمایه گذار شیرازی ،پرچم شیرازی ها را بالا نگه دارد
سردبیر
خبر پارسی – فرزاد صدری – بچه محله عفیف آباد شیراز نه ابرو برمی دارد و نه علاقه ای به فشن شو دارد!بیش از آنکه پز محله اش را بدهد،پز شهرش را می دهد و برایش تفاوتی نمی کند عفیف آباد بنشیند یا همت جنوبی که همه شیراز سرای من است!
نوید نیک کار هنوز جوان است و سودای پرواز دارد.بیشتر با ترانه های شیرازی اش معروف است اما نمی خواهد فقط او را در این قالب ببینند چرا که به قول خودش محدودش می کند.اگر نوید نیک کار را نمی شناسید گفت و گوی ما با این جوان خوش آتیه موسیقی شیراز را بخوانید و در اجراهای این روزهای او شرکت کنید!
*شیرازی هستی؟
بله متولد عفیف آباد ! *پس بالا شهر می شینی ؟
نه فعلا همت جنوبی می شینیم *از خانواده هم کسی در کار موسیقی هست؟
بله خانواده مادری خوش صدا هستند و خانواده پدری نوازنده بودند *ترکیب جالبی است .نتیجه اش می شود فرزندی خواننده و نوازنده !
خب خانواده پدری نوازنده تار هستند .پدر بزرگم شاگرد ذوالفنون بوده.هرچند گوشه ای کار کردند نه آکادمیک. *شما هم تار می زنی؟
من ابتدا نوازندگی تار را شروع کردم اما بعد دف زدم و بعد سراغ صدا سازی و آواز ایرانی رفتم *منظورتان موسیقی سنتی است؟
موسیقی سنتی اشتباهی است که جا افتاده بین مردم.سنت ها تغییر نمی کنند و ایستا هستند اما موسیقی ایرانی پویاست و می شود تغییر در آن به وجود آورد. *تحصیلات داشگاهی هم دارید.
بله زبان انگلیسی خوانده ام اما در دانشکده خبر دوره صداسازی و گویندگی را نیز گذرانده ام .به عبارتی فن بیان. *برای ورود به عرصه موسیقی هدف گذاری هم داشتی؟
از روزی که وارد کار موسیقی شدم با این هدف که آن را از کار و فعالیت اقتصادی جدا ببینم،شروع کردم اما علاقه زیاد مردم باعث شد کارم و هنرم یکی شود و آن را جدا از حرفه ام نبینم. *می خواهی بگویی الآن نون صدایت را می خوری؟
بگذار اینجوری بگویم: داشتن صدای خوب یک نعمت الهی است و بی توجهی به آن ناسپاسی.بهترین کاری که می توانم از پس آن بر بیایم آواز و استفاده از حنجره ام است. *واسونک شیرازی می خوانی؟
هدفم این نبوده و نیست که فقط شیرازی بخوانم.در جشنواره ای واسونک خواندم و یک نفر فیلم گرفت و در شبکه های اجتماعی پخش کرد و به هر حال اولین پیشنهاد ها هم برای واسونک خوانی آمد.اما اگر در واسونک بمانم خود را محدود کرده و از هدف اصلیم دور شده ام.اگر ته استعدادی در صدا دارم نمی خواهم فقط برای واسونک خوانی هزینه شود. *اما در یک سبک ماندن و خواندن هم گاهی باعث شهرت می شود و می تواند سکوی پرشی برای شما باشد
واقعیتش این است که مردم دنبال اجراهای متفاوتی از یک خواننده هستند.تفاوت سالار عقیلی با علی زند وکیلی خیلی زیاد است اما مردم هردوی آنها را دوست دارند ،اتفاقا چون متفاوت هستند.می توانم بگویم دو بحث است اینکه کشف کنیم مردم چه دوست دارند و دیگر اینکه خودم چه دوست دارم و توانائی ام چی هست؟ *توانایی شما چی هست؟
آن چیزی که من خودم کشف کردم،ترکیب پاپ و ایرانی است.اولین کار من تلفیق تار و گیتار بود. *چیز جدیدی نیست خیلی ها این کار را می کنند.
بله اما به تکامل نرسیده شاید یک روزی در نزد من به تکامل رسید.دنیای ناشناخته ها برای کشف شدن است. *چقدر از ظرفیت لهجه شیرازی در کار خود بهره می گیری؟
تا حدودی .چون نمی خواهم من را یک خواننده بومی بدانند.در آثارم سعی کردم از نوعی لهجه شیرازی میانه استفاده کنم. *تعریف شما از لهجه شیرازی میانه چیست؟
در شیراز بر اساس جغرافیای شهر،لهجه های مختلفی داریم.مثل لهجه پودنکی یا لهجه قصردشتی میانه.مثلا در شیرازی میانه می گوئیم آفتاب اما در شیرازی پودنکی می گویند اّفتو.در اجراهایی که نوروز امسال داشتم میهمانان نوروزی شیرازی میانه را خوب متوجه می شدند.به هر حال فقط موسیقی نیست که با مخاطب ارتباط می گیرد.شعر و کلام نیز به ایجاد رابطه کمک می کند و هرچه کلام شما برای مخاطب قابل فهم تر باشد،ارتباط بهتری هم گرفته می شود. *قبول داری که لهجه شیرازی ساده و قابل فهم است؟
بله هم ساده و هم روان است و این خود باعث ایجاد صداقت در کلام می شود که به دل شنونده می نشیند.شاید نمونه بارز سادگی و شیوایی کلام شیرازی را بشود در کلام غلام پیروانی شنید.وقتی صحبت می کند،بی شیله پیله و صادق است و همه را دور هم جمع می کند. *پس مخاطب با لهجه شیرازی ارتباط می گیرد؟!
البته اما غلام پیروانی در تلویزیون صحبت می کند با لهجه شیرازی اما نه گویش ! طن صدای او لهجه دارد اما اصراری ندارد همه واژه ها را شیرازی محض به کار ببرد.اما وقتی ترانه سرای شیرازی شعر به لهجه شیرازی می گوید هدفش ارائه یک کار صرفا محلی است که البته خیلی هم خوب است اما من تمایلی ندارم صرفا محلی بخوانم بسیاری از شاعران نیز با لهجه شیرازی شعر می گویند با زبان رسمی فارسی نیز شعر می سرایند. *کاری که حافظ و سعدی کردند. از اشعار این دو هم چیزی خوانده ای؟
بله خیلی زیاد .در همه کارهایم سعی می کنم اگر شده حتا یک بیت از این عزیزان بخوانم.مثلا :همه عمر برندارم سر از خمار مستی سعدی را در ابتدای هر کار می خوانم.یادمان باشد ادبیات ما است که موسیقی را ساخته و به نوعی موسیقی ایرانی وامدار شاعرانش است . *خیلی عنوان می شود که شیراز پایتخت فرهنگی کشور است و رقابت نزدیکی هم در این زمینه با اصفهان داریم.واسونک شیرازی و موسیقی مرتبط با ترانه های شیرازی که اتفاقا در موسیقی ملی ما هم شناخته شده است،چقدر می تواند به عنوان پایتخت فرهنگی شیراز کمک کند؟
تاثیر دارد.استفاده از ظرفیت های مفاخر شعر و ادب و موسیقی می تواند مولفه های پایتخت فرهنگی باشد و اگر شعر و ادب و موسیقی شیرازی در حنجره یک خواننده فریاد شوند،فرصتی طلایی پیش روی شیراز می گذارد تا با قامتی بلند بگوید: پایتخت فرهنگی کشور است. *نوید نیک کار چگونه سعی می کند،دیده شود؟
از سال ۹۲ که سعی کردم تمام وقت موسیقی کار کنم،به اندازه همه سال های عمرم،خسته شدم!از بس که فشار بر من زیاد بود.فضای موسیقی شیراز یک فضای رقابتی ناسالم است و رفاقتی نیست.برای همین هرکس کمی پا بگیرد،به تهران می رود.برای موفق شدن داشتن هوش هم لازم است گرنه صرفا خواندن برای دیده شدن کافی نیست.تبلیغات هم البته مهم است و سرمایه گذاری که از همه مهمتر.در مجموع می توانم بگویم در این ۲ سال اتفاقات خوبی برای من افتاده که امیدوارم به بیشتر دیده شدنم کمک کند.به هر حال چوب خوری هنر از کارهای دیگر بیشتر است. *از بین شیرازی ها کار کی را می پسندی؟
علی زند وکیلی عالی است.هم نسل و همفکر هستیم که هنرش و کارش باعث شد دیده شود.البته قرار نیست من مثل علی شوم و از تقلید کنم.کار متفاوت خودم را انجام می دهم.علی با ناردونه سر زبان ها افتاد. *از بین دستگاه های فرهنگی کدام یک بیشتر با تو کار کردند ؟
خب معاونت فرهنگی شهرداری حمایت کرده و می توانست این کار را نکند.صداو سیمای فارس هم تا الآن خوب حمایت کرده. *اداره فرهنگ و ارشاد چه؟
با اداره ارشاد خیلی کاری نداشتم همین که آنها با من کاری نداشتند،خودش حمایت است! *اردیبهشت شیراز برای شما ماه خوبی است؟
(می خندد) بله ترافیک کارهای اردیبهشت زیاد است به ویژه اینکه روز شیراز هم در اردیبهشت ماه است و به هرحال بازار کارهای شیرازی در این ماه شلوغ است. *کار جدید برای شیراز چه دارید؟
شاهچراغ. شعر آن را بیژن سمندر گفته و آهنگسازش مازیار حسینی است.یک ترانه خیلی شاد است که سعی می کنیم خرداد ماه از آن رونمایی کنیم.ترانه ای با لهجه غلیظ شیرازی که پیش از این هیچ جا اجرا نداشته است. *و به عنوان سئوال آخر بالآخره دوست داری شیرازی بخوانی یا …؟
دوست دارم به عنوان یک خواننده شیرازی شناخته شوم.هرکجای ایران رفتم،واسونک شیرازی را نیز خواندم و در نشر فرهنگ شیراز و شیرازی تلاش کردم و فکر می کنم همواره سفیر خوبی برای معرفی شیراز بوده ام .امیدوارم سرمایه گذار شیرازی نیز پرچم شیرازی ها را بالا نگه دارد،هرچند در نهایت محکوم به کوچ به تهران هستیم!