نماد سایت خبر ‏پارسی

کمالی سروستانی: نقادی هنر است نه آگاهی/ حلقه ایسنا در تاریخ مطبوعات بعد از انقلاب ،حلقه مهمی است

خبر پارسی – نهمین نشست از سلسله جلسات تاریخ مطبوعات فارس با عنوان روزنامه نگار در زوم که به همت مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار می شود، به نقد آثار سعید نظری خبرنگار پیشین ایسنا منطقه فارس اختصاص داشت.
صدری:نظری در خبر از هیچ همه چیز می ساخت!


فرزاد صدری دبیر این نشست ها با تمجید از شم خبری بالای نظری گفت: در نهمین نشست روزنامه نگار در زوم میزبان خبرنگاری هستیم که اگر از او بپرسید دیگه چه خبر؟ حتما برای شما خبری دارد!
سردبیر سابق ایسنا منطقه فارس در ستایش از همکار سابق خود گفت: سعید نظری قطعا یکی از بهترین خبرنگاران کشور در زمینه تهیه و تولید خبر است که گاهی از هیچ خبر می ساخت! به طوری که وقتی همه فکر می کردیم در استان هیچ خبری نیست، نظری خبری می داد که چرت همه را پاره می کرد تا بدانیم زیر پوست شهر خبرهای بسیاری هست !
وی در عین حال جای خالی گزارش های مردمی در آثار سعید نظری را خالی دانست و گفت :اوکمتر تمایل به تهیه گزارش های میدانی دارد علیرغم انکه بسیاری از یادداشت هایش نتیجه مشاهداتش از جامعه ومحیط پیرامونی خود است.
صدری از نظری به عنوان یکی از بهترین سرمایه های رسانه ای استان یاد کرد وگفت:اگر ازاین سرمایه مراقبت نشود هم خود او وهم رسانه های استان ضرر خواهند کرد.
سردبیر سابق ایسنا،با اشاره به این که نظری خبر را خوب می شناسد،و مطالعات خوبی نیز دارد گفت:سعید بر حوزه گزارش ومصاحبه نیز اشراف دارد اما باید دراین بخش بویژه در مصاحبه های پینگ پنگی خود را تقویت کند.
وی بار دیگر تاکید کرد: سعید نظری،روزنامه نگاری است که می تواند ازهیچ همه چیز بسازد.

سیروس رومی: معیار زبان روزنامه باید سادگی باشد/ نظری روزنامه نگار با اخلاقی است


مولف کتاب تاریخ مطبوعات فارس و پیشکسوت حوزه رسانه در این استان معتقد است: اگرچه گزارش یا برخی اوقات یادداشت به هنر نزدیک می شود اما روزنامه نگاری در مجموع به هنرنزدیک نمی شود .
سیروس رومی در نشست نقد آثار سعید نظری در نهمین جلسه از سلسله جلسات روزنامه نگار در زوم گفت:نویسنده ای مثل گابریل گارسیا مارکز اگرچه از تجربیات روزنامه ای خود استفاده می کند، اما همه روزنامه نگاری او نیست که می شود صد سال تنهایی.
وی با اشاره به وجود شخصیت در گزارش گفت: در «خبر» به دلیل کوتاه بودن،فرصت پرداختن به شخصیت،دست نمی دهد.گزارش گاهی چند روایی است.از یک شخصیت صحبت می کنیم و از شخصیت های فرعی کمک می گیریم و روایتی چند لایه در گزارش داریم و‌گاهی ناچاریم فلاش بک و یا فلاش فوروارد بزنیم و هدفمان را برای مخاطب مشخص کنیم.لذا سلیقه ها و دیدگاه های متفاوتی که در گزارش است،کمتر در گفت و گو پیدا می شود.
رومی در ادامه به خوانش یکی از یادداشت های سعید نظری با عنوان مشق عشق کارگری پرداخت و گفت: اگرچه فرزاد صدری در مقام سردبیر برای یادداشت نظری تیتر زده نوستالژی شاعرانه سعیدنظری برای کودکان افغان ، اما واقعیت آن است که یادداشت گزارش گونه سعید نظری شاعرانه نیست بلکه توصیفی مستند گونه است که البته از عنصر احساس برخوردار است.
این پژوهشگر حوزه مطبوعات در استان فارس نقطه تمایز داستان و گزارش را استفاده از عنصر خیال پرداخت و‌گفت: در داستان نویسی عنصر خیال است که به داستان جان می دهد اما در گزارش، مستندات از اهمیت بیشتری برخوردارند.به همین دلیل می بینیم که مارکز چنان از تخیلاتش استفاده می کند ه به رئالیسم جادویی مورد اشاره در این نشست،نزدیک می شود.
وی افزود همانطور که ممکن است یک گزارش به داستان نزدیک شود گاهی هم ممکن است یک داستان به گزارش نزدیک شود که اگر درست مرزبندی نشوند در هر دو صورت ممکن به مشکل می خوریم.
وی زبان مورد استفاده روزنامه را زبانی ساده دانست و‌گفت: زبان روزنامه باید معیارش سادگی باشد.نه زبان فاخر روشنفکری برای روزنامه توصیه می شود و نه زبان پر از احساس شاعری .
رومی با تاکید بر رعایت اخلاق در زبان نوشتاری روزنامه نگاری گفت: سعید نظری در نوشته هایش عمدتا روزنامه نگار با اخلاقی نشان داده که این یک امتیاز خوب برای اوست اما گاهی در نثرش به سمت شعار می رود و از هدف اصلی خود دور می شود.
وی با خوانش متنی از سعید نظری که نوشته بود” وقتی مهرماه امسال کودکی افغان را دیدم که در کنار فرزندم در مدرسه با ذوق کودکانه خود، الفبا و حساب را مشق می‌کرد، قلبم سرشار از امید شد که در آینده نه چندان دور به جای تروریسم سفاک بر کشور دوست، افغانستان، این کودکان مهر آموخته در مدارس ایران هستند که حکمفرمایی کرده و رنج سال‎ها جنگ و خشونت را از دامن کشور خود خواهند زدود.” گفت : من سئوال می کنم آیا سواد باعث می شود ما تروریسم نداشته باشیم؟ و آیا داعش از باسوادان اروپا برای تروریسم استفاده نمی کند؟ لذا معتقدم یک روزنامه نگار وقتی می نویسد شعار زده نشود و به نتیجه و هدفی که برای نوشته خود در نظر گرفته فکر کند.
رومی در ادامه به خوانش یادداشت مشق عشق کارگری نوشته سعید نظری پرداخت و به نقش و جایگاه واژه در این متن و استفاده های درست و نادرست نظری از واژه ها در متن پرداخت.

پیمان بهادری:قلم نظری در تنظیم خبر جادو می کرد


مدیر مسئوول روزنامه افسانه نیز در نهمین نشست از روزنامه نگار در زوم تجربه و دانش را لازمه کار روزنامه نگاری دانست و گفت:سعید نظری پس از دو دهه کار روزنامه نگاری نه تنها تجربه بلکه دانش آن را نیز دارد.
پیمان بهادری که مدتی در خبرگزاری ایسنا همکار نظری بود به روزهای همکاری خود با وی اشاره کرد و گفت:خاطرم هست فکس های ارسالی روابط عمومی ها که عمدتا ارزش خبری نداشت با قلم جادویی نظری ارزشمند می شد و گاهی یک فکس دریافتی که خبر منتشر شده روزنامه دیروز بود را او چنان تنظیم می کرد که همان روزنامه در فردای آن روز آن خبر را تیتر یک می کرد!
وی گفت:شناخت عمیق نظری از عناصر خبر او را یک خبرنگار ماهر بار آورده بود و روزنامه های شیراز دیگر خبرگاری به قوت نظری پیدا نمی کنند.
بهادری سادگی در نوشتن را حسن یک روزنامه نگار دانست و گفت:اگر واژه های نظری دم دستی و ادبیاتش ساده است این از ویژگی اوست چرا که زبان وی زبان مردم است.
وی سلامت و صداقت سعید نظری در آثارش را ستود و گفت:نظری هرگز آلوده برخی از حاشیه های روزنامه نگاری نشد.او حتا مصلحت اندیش هم نبود و حرفی را که باید،می زد حتا اگر به سودش نبود.

هژیر فتحی:نظری به روزنامه نگاری افشاگرانه نزدیک است


دبیر خبرگزاری مهر در جنوب کشور نیز با تمجید از سعید نظری خبرنگار پیشین ایسنا در استان فارس گفت: سعید نظری خبر را خوب می شناسد و با تعریف علمی و آکادمیک خبر را تولید می کند.
هژیر فتحی در نهمین نشست روزنامه نگار در زوم به بررسی کارنامه خبری سعید نظری پرداخت و‌گفت: یک ویژگی خوب نظری این بود که خبر را نه از تریبون های رسمی ادارات که از محاوره های روزانه خبرنگاران بیرون می کشید و معتقدم او نمادی از خبرنگاران با مطالعه است
وی در توصیف ویژگی دیگر کار سعید نظری در حوزه رسانه گفت: در حال حاضر و در استان فارس،روزنامه نگاری تحقیقی یا افشاگرانه نداریم اما سعید نظری به این نوع از روزنامه نگاری خیلی نزدیک بود و گزارش تحقیقی او از قاچاق گندم در فارس هنوز در یادها مانده است.
فتحی با بیان اینکه فکس ارسالی روابط عمومی ها به خودی خود از ارزش خبری چندانی برخوردار نیستند گفت: نظری به فکس ارسالی روابط عمومی ها ارزش افزوده می داد و به سایر خبرنگاران می آموخت که یک خبر ارسالی از ادارات هم می تواند مهم باشد مشروط به آنکه نگاه ما به آن خبر متفاوت باشد و نظری این نوع نگاه را به خوبی می دانست.
فتحی از نظری به عنوان یک دروازه بان خوب خبر نیز یاد کرد و گفت: نظری خط مقدم تولید خبر بود و دلیل آن نیز شناخت وی از دروازه بانی خبر بود.معتقدم کسی که دروازه بانی خبر را خوب بلد باشد،تولید محتوای خوبی هم دارد. این در حالی است که دروازه بانی خبر، وظیفه ذاتی خبرنگار نیست اما او این وظیفه را هم خوب بلد بود و هم خوب عمل می کرد.

سعید نظری: مهمترین دغدغه بیرونی من توسعه استان فارس است/بر سنگ قبرم بنویسید خبرنگار!


سعید نظری در نشست نقد و بررسی آثارش گفت: خوشحالم که بالآخره کسی پیدا شد آثار روزنامه نگاران را نقد کند چرا که عمدتا این قشر زحمتکش شکایت و یا گاهی تهدید می شوند .
وی با بیان اینکه روزنامه نگاران معمولا تشویق نمی شوند بلکه احضارمی شوند گفت: اگر هم کسی اهالی رسانه را تشویق کند، پشت آن منفعتی نهفته است و‌متاسفم از اینکه کسی گاهی ما را به چالش نکشید و مسیر را به ما نشان نداد.درعین حال تشکر ویژه دارم از جناب آقای کمالی سروستانی ریاست محترم مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس که بی هیچ چشمداشتی جلسات نقد روزنامه نگاران را برگزار می کند.جلساتی که نتیجه آن می تواند رشد و توسعه استان باشد.
خبرنگار پیشین خبرگزاری ایسنا در فارس کار خبری را چالشی شیرین توصیف کرد و گفت: هیچ چیز به اندازه خبر و روزنامه روح مرا جلا نمی دهد به همین دلیل هیچ وقت هیچ خبری در دلم باقی نماند چرا که اگر خبری در دلم باقی ماند،باعث اذیت و آزارم می شود.
وی مدعی شد : آثار همه همکاران خود در استان فارس را می خواند و دائم همکارانش را نقد کرده اما متاسفانه تا امروز و این نشست که آثارش نقد شد کسی به نقد او نپرداخته است.
سردبیر پیشین خبرگزاری ایکنا در استان فارس اظهار داشت کرد : توسعه استان و کشور آرام و قرار را از من گرفته و مهمترین دغدغه بیرونی من توسعه استان فارس در زمینه های مختلف فرهنگی اجتماعی سیاسی ورزشی و علمی است و اگر هم برخی دوستان در نقد آثار من گفتند به دنبال مدینه فاضله هستم ناشی از همین بیقراری من برای توسعه فارس است.
نظری که در حال حاضر برای سایت محلی خبر پارسی یادداشت و‌گزارش می نویسد،در پاسخ به اینکه چرا کمتر گفت و‌گوی چالشی و تفصیلی می گیرد، گفت: از گفت و‌گوهای تفصیلی و چالشی خیری ندیدم! فضای استان فارس برای این سبک از گفت و‌گوها را مناسب نمی بینم و متاسفانه گفت و‌گوهای پینگ پونگی گاهی موجب پرداخت هزینه می شود!
این روزنامه نگار با سابقه پرداختن به مسائل استانی و محلی را برای روزنامه نگاران استان فارس یک ضرورت دانست و گفت : شیراز شهر بزرگی است و پرداختن به شهر بزرگی چون شیراز،باید باعث افتخار من و امثال من باشد .
وی همچنین از فضای رسانه ای استان فارس دفاع کرد و‌گفت : علی رغم همه مشکلات و‌موانعی که بر سر راه رسانه های استان قرار دارد،من این فضا را قرص و‌محکم می بینم!
نظری در پایان لذت خبرنگاری را وصف ناپذیر دانست و گفت: من به پیشینه خبرنگاری خودم افتخار می کنم.من یک خبرنگارم و یک خبرنگار خواهم ماند و‌هیچ وقت دنبال پست و مقام نبوده ام حتا در رسانه،چرا که معتقدم هیچ پستی بالاتر از خبرنگاری نیست و دوست دارم وقتی از دنیا رفتم بر سنگ قبرم بنویسند یک خبرنگار بود!
کمالی سروستانی: نقادی هنر است نه آگاهی/ حلقه ایسنا در تاریخ مطبوعات بعد از انقلاب ،حلقه مهمی است


مدیر کل مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس نیز بااشاره به سلسله نشست های روزنامه نگار در زوم از اینکه مرکز اسناد هر ماه میزبان اهالی رسانه است ابراز خوشحالی کرد و‌گفت: جلسه به جلسه بر کیفیت نشست های روزنامه نگار در زوم افزوده می شود و این موضوع می تواند اتفاق خوبی برای رشد روزنامه نگاری استان باشد.
کوروش کمالی سروستانی بر لزوم اهمیت نقد تاکید کرد و‌گفت : در نقد باید به متن پرداخته شود نه حاشیه،نقد باید روشن باشد نه مبهم و نکته دیگر اینکه نقد باید به نتیجه برسد نه اینکه رها شود.
وی با بیان اینکه نقادی هنر است نه آگاهی افزود: برخی اوقات ممکن است کسی راجع به یک موضوع خیلی آگاه باشد و اطلاعات مفصلی هم داشته باشد اما نقاد خوبی نباشد،لذا آموختن نوع نقد خود یک هنر است.
به اعتقاد کمالی سروستانی،جای چگونه نقد کردن و چگونه اندیشیدن و نیز چگونه پرسش های به جا پرسیدن در دانشگاه های ایران خالی است .
مدیر کل مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس سعید نظری را محصول مکتب ایسنا در حوزه رسانه دانست و گفت: حلقه ایسنا در تاریخ مطبوعات بعد از انقلاب ،حلقه مهمی است.حلقه ای که الآن دور هم نیست اما به بار نشسته است.امروز سعید پورعلی،فرزاد صدری،سعید نظری،حمید روستا،امید صدیق،پیمان بهادری،مهدی آماده،علی محمد پشوتن و برخی دیگر از دوستان هرکدام در حوزه رسانه وزنه ای هستند.اگرچه ایسنا در دوره ای از فضای دانشجویی خود فاصله گرفت اما در دورانی که هسته اولیه اش شکل گرفت نیروهای خوبی در حوزه رسانه تربیت کرد.
کمالی سروستانی در پایان دغدغه رسانه ای سعید نظری برای توسعه استان و کشور را ستود و با اشاره به بیتی از اشعار سعدی گفت: طمع بند و دفتر زحکمت بشوی/طمع بگسل و هرچه خواهی بگو….لذا وقتی طمع ببندی دیگر حکمتی نداری،بلکه آنچه دیگران بخواهد حکمت می شود،اما وقتی طمع بگسلی بهاء هم دارد که نظری بهای آن را پرداخت کرده و در حالی که خیلی از خبرنگاران در ارتباط با یک مدیر می توانند سکه یا حواله و یا مجوز بگیرند،سعید نظری طمع می گسلد و طمع گسلی نظری به او بهاء داده است.

خروج از نسخه موبایل